Στο 11ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών που ξεκινά την Τετάρτη θα προβληθούν επίκαιρες ταινίες, μέσα από τη ματιά 12 σημαντικών Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Το φετινό πανόραμα με τίτλο  “Παράθυρα στον Πλανήτη”, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνακαι του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και σε συνεργασία με το Νεανικό Πλανό.

 Περιλαμβάνονται παραγωγές από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Τις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Πρόγραμμα / Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Τετάρτη, 7 Μαΐου

18:00

Μια Αναπνοή για το Αιγαίο, 2013

Απόστολος Ασημακόπουλος / Ελλάδα, 65′

Στην ταινία καταγράφεται η ζωή του 9χρονου Μανώλη που μένει στην Ανάφη, του παππού του που είναι ο τελευταίος χτίστης μιας ολόκληρης γενιάς και μελισσοκόμος και της δασκάλας του.

19:05

Φωνή Αιγαίου, 2004

Λυδία Καρρά / Ελλάδα, 61΄

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες…

20:30

Το Παλατάκι των Αορίων, 2012

Βασίλης Παναγιωτακόπουλος / Ελλάδα, 22΄

Η ανάπλαση της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους.

20:54

Climate Dish, 2010

Peter Wedel / Γερμανία, 1΄

Μια ενδιαφέρουσα, παραστατική αλληγορία για τη στενή σχέση της κλιματικής αλλαγής και του διατροφικού προτύπου.

20.55

The Snow Cave Man, 2012

Fridtjof Kjaereng / Νορβηγία, 80΄

Ο “Άνθρωπος του χιονιού” ζει εδώ και 20 χρόνια ψηλά στα Νορβηγικά βουνά. Ένας πραγματικός οικολόγος, που συνυπάρχει με τις χιονοστοιβάδες και τους ταράνδους στα Νορβηγικά βουνά.

22.15

Μανάβης, 2013

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος / Ελλάδα, 81΄

Ο Ν. Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, κάνει μαζί με τη γυναίκα του το ίδιο δρομολόγιο κάθε βδομάδα, όλο το χρόνο, από τη δεκαετία του ’80.

Τετάρτη, 14 Μαΐου  

18:00

Εργαστήρι Αιώνων, 2011

Βαγγέλης Ευθυμίου / Ελλάδα, 48΄

Ο Αντώνης ξεκινά την κατασκευή της νέας ξύλινης βάρκας στις λίμνες της Πρέσπας, όπου η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών μελετά τα ψάρια εδώ και πολλά χρόνια. Η ταινία θέτει ερωτήματα για το μέλλον αυτού του τόπου.

18:50

In Transition*, 2013

Emma Goude / Βρετανία, 67΄

Μια πορεία σε μέρη που εφαρμόζεται το κίνημα της “μετάβασης” από την κοινωνική οργάνωση υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε άλλη, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

20:30

Elemental*, 2013

Gayatri Roshan, Emmanuel Vaughan Lee / Η.Π.Α., 93΄

Η ιστορία τριών ανθρώπων που έρχονται κοντά για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά οικολογικά ζητήματα του καιρού μας: στην Ινδία, τον Β. Καναδά και την Αυστραλία.

22:05

The Bill, 2010

Peter Wedel / Γερμανία, 4΄

Μια παρέα Γερμανών συζητά για τον τρόπο ζωής τους αλλά στο τέλος βλέπουμε ότι το λογαριασμό τον πληρώνουν οι άλλοι. Μια αναφορά στα δεινά του Νότου λόγω της κλιματικής Αλλαγής που οφείλεται στο δυτικό τρόπο ζωής.

22:10

Meat The Truth*, 2008

Nicolaas G. Pierson Foundation / Ολλανδία, 70΄

Σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής συνήθως αποσιωπούμε μια από τις βασικές αιτίες, την σύγχρονη εντατική κτηνοτροφία η οποία  παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών. Όλα τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αυτοκίνητα και τα πλοία μαζί, φέρουν μικρότερη ευθύνη για το κλίμα από την υπερβολική κρεοφαγία που χαρακτηρίζει την εποχή  μας.

Τετάρτες 7 & 14 Μαΐου 2014

18:00-23:30

Στο κτήριο της ΕΛΛΕΤ (ισόγειο)

Τριπόδων 28, Πλάκα