Στην κατεστραμμένη βίλα Ιόλα, της οποίας οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν για πρώτη φορά, πρόκειται να παρουσιαστεί η θεατρική Παράσταση «ALEXANDROS IOLAS» του Χριστόφορου Αντωνιάδη.

Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι

Α. Ι. Αλέξανδρος Ιόλας

Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα, ‘ένας άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς’ όπως έλεγε για αυτόν ο Max Ernst. Ήταν πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης. Αλεξανδρινός, αγαπούσε την αντίφαση, ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτυσμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε.

Το 1912, είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, είδε το φως της δημοσιότητας η αυθεντική αυτοβιογραφία του. Ύστερα από δύο χρόνια ο Χριστόφορος Αντωνιάδης, με αφετηρία το συγκεκριμένο βιβλίο, γράφει το έργο «Alexandros Ιolas» μέσα από το οποίο φαίνεται τόσο η μυθιστορηματική ζωή του κοσμοπολίτη Έλληνα και μαικήνα της τέχνης, όσο και στοιχεία της προσωπικότητας και της σκέψης του.

Τον αποκάλεσαν ‘Μέγα σουρεαλιστή’, και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε. Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, οι κατηγορίες πολλές αλλά δεν αποδείχτηκαν ποτέ. Δημοσιεύματα, εμπάθεια, εμμονή, και μια άρνηση αποδοχής 10,000 έργων που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά των Ελλήνων. Τι απέμεινε; Ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol), με την επιγραφή, ‘Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή’.

Ταυτότητα Παράστασης!

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Σκηνικά : Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί : Alex.K.
Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του).

Info!

Βίλλα Ιόλα
Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή Αθήνα
Ημέρες παραστάσεων: 29-30-31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2014
Ώρα παράστασης : 21.00
Διάρκεια παράστασης : 70′
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ 15/5)