Αύριο εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου “Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες”. Μπορεί να ηχεί πλέον ως μία φράση κλισέ, αλλά η έκθεση ξεκινά με μια ανατροπή: η φωτογράφος πρότεινε στην 14χρονη κόρη της να κάνουν τον γύρω του κόσμου μαζί, ακολουθώντας η καθεμία τις επιθυμίες της άλλης.

Η Ζαφειροπούλου ταξιδεύει ανά την υφήλιο εδώ και δεκαετίες, αλλά πρώτη φορά συνοδεύεται από τη φρέσκια ματιά της κόρης της, κάτι που αποτυπώνεται και στη φωτογραφία της.

Τι λέει η φωτογράφος:

«Μου αρέσει να ταξιδεύω με «αιτία». Ψάχνοντας, ερευνώντας, ψηλαφίζοντας, μαθαίνω, αφουγκράζομαι, ανοίγουν τα μάτια και η ψυχή μου. Πριν 1 χρόνο αποφασίσαμε με την Κάτια να ακολουθήσουμε τα βήματα του Φιλέα Φογκ στο Γύρο του Κόσμου. Σαν βασικός στόχος ήταν πως μια δεκατετράχρονη έφηβος βλέπει τον κόσμο, τι την προσελκύει, ιντριγκάρει, ενδιαφέρει ή απωθεί. Η καταγραφή του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο την μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι.

Το ταξίδι μας περιέλαβε: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Άνκορ Βατ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο

Η καταγραφή του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο τη μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι. Είχαμε την αιγίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, καθώς και της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF. Στις 55 μέρες του ταξιδιού νιώσαμε χαρά, συγκίνηση, περιέργεια, θαυμασμό και βεβαίως πολύ κούραση. Προσπαθήσαμε να μπούμε όσο μπορέσαμε περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ταξιδέψαμε -εκτός του αεροπλάνου βεβαίως- με λεωφορείο, ομαδικό ταξί, καράβι και όπου υπήρχε μετρό.

Παντού μας καλοδέχτηκαν, είδαμε τρόπους ζωής διαφορετικούς, με κοινές συνισταμένες παντού. Όλον αυτό τον πλούτο σε εντυπώσεις και συγκινήσεις θέλουμε να καταθέσουμε.»

Επιμέλεια: Ιωάννα Βασδέκη (fotograficus)

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά

Τρίτη – Παρασκευή :  9.00 – 14.30
Σάββατο και Κυριακή : 10.00 – 16.00

(Είσοδος από Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά, Τ. 210 8015870)

Το Σάββατο 17 Μαἴου η είσοδος είναι δωρεάν.