Σε αυτά τα Μοναστήρια, δύσκολα θα δείτε «θείτσες» τη Μεγάλη Εβδομάδα, να σας κοιτάζουν εξονυχιστικά, δύσκολα θα αποσπάσει την προσοχή σας κάποιος εξωγενής παράγοντας, δύσκολα θα νευριάσετε με την υπερβολή του ιερέα –σε κάθε επίπεδο– και δύσκολα θα αντισταθείτε να μην ξαναπάτε. Και βρίσκονται στην πόλη. Έχετε πέντε επιλογές:

 1. Παναγίτσα (Μετόχι Παναγίου Τάφου), Παγκράτι

Αστυδάμαντος 38, τηλέφωνο 210-7224107. Ναι, είναι ανάμεσα σε πολυκατοικίες και πολύ κοντά στο Άλσος. Θα σας διευκολύνει το 203 και το 054 από λεωφορεία –μην πάτε με το αυτοκίνητο, το Παγκράτι δεν φημίζεται για τα πάρκινγκ του.

 2. Αη-Γιάννης, Καρέας

Ο Αη-Γιάννης έχει και site (κάνε κλικ εδώ) για πληροφορίες για να φτάσετε, συμπεριλαμβανομένου και πλήρους προγράμματος για τη Μ.Εβδομάδα. Στα γρήγορα να σας πούμε ότι βρίσκεται στη μέση μιας ρεματιάς, σε ένα τοπίο που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από πολιτισμό. Λένε ότι στα αρχαία χρόνια εκεί βρισκόταν ένας ναός του Απόλλωνα, στον 4ο αίώνα μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανικό ευκτήριο οίκο και σιγά σιγά έγινε μοναστήρι. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα στο site.

3. Ιερά Μονή Παντοκράτορος, Νταού Πέντέλης

Στο site (κάνε κλικ εδώ) θα βρείτε όλα τα info. Πανέμορφος βυζαντινός, πετρόχτιστος ναός. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανέγερση μεγαλύτερου, σύγχρονου, δίπλα ακριβώς από το χώρο της μονής, καθότι είναι δημοφιλής. Μπορεί να δείτε τον Κώστα Καραμανλή, μπορεί και όχι. Αναλόγως για ποιο λόγο πάτε.

4. Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, Νέα Πεντέλη

 

Βρίσκεται κάτω από το Ραντάρ. Καλέστε στο 210-6826814 για περισσότερες πληροφορίες. Extra ενημέρωση από εμάς: Κάθε βράδυ, όλη την Μ.Εβδομάδα, μέχρι τη μία το πρωί, γίνονται ολονυχτίες, υπό το φως μόνο κεριών! Συναρπαστική εμπειρία.

5. Μετόχι Παναγίου Τάφου, Πλάκα.

Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερεχθέως και Πρυτανείου. Θα δείτε πολλούς νεορθόδοξους, πολλούς κουλτουριάρηδες, μερικούς αναγνωρίσιμους Αθηναίους, αλλά όπως και να έχει, είναι μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Αθήνας.