«Η κατάκτηση του διαστήματος» γίνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Αν σας τρομάζει ο τίτλος, πρέπει να ελέγξετε αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες… Η επιμελήτρια της έκθεσης Σοφία Χαροκόπου μάς είπε «Είναι ίσως η ωραιότερη έκθεση που έχουμε φιλοξενήσει ποτέ! Και έρχεται στην Ελλάδα σε λιγότερο από 3 χρόνια μετά την παρουσίασή της στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης».

Οι 5 ανθρωπότυποι που ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφτούν την έκθεση:

 1. Όσοι μικροί ήθελαν να γίνουν αστροναύτες
  Θα έρθετε πιο κοντά στο παιδικό σας όνειρο. Θα δείτε από κοντά όλο τον εξοπλισμό ενός αστροναύτη από το κράνος μέχρι τις μπότες. Highlight: αυθεντικό ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη!

  Το χρυσό σκιάδιο του Αστροναύτη
 2. Όσοι λατρεύουν τα sci-fi
  Είστε από αυτούς που θεωρούν ελκυστική την ιδέα της μετοίκισης σε άλλο πλανήτη; Είδωλό σας είναι ο Έλληνας που έχει επιλεγεί (;) για να ταξιδέψει στον Άρη χωρίς επιστροφή; Τότε στην έκθεση θα βρείτε κατοικία στη σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, έναν ανελκυστήρα διαστήματος που θα εξυπηρετούσε τη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.

  Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης 
 3. Για άσχετους και περαστικούς
  Και άσχετος να είστε, έχετε ακούσει για τον Άρη… Λοιπόν, θα μπείτε σε μια διαδραστική κονσόλα και θα κάνετε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθείτε σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες. Κατά την «περιήγηση», οι επισκέπτες μπορούν επίσης να φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον Άρη…

  Περιήγηση στον Άρη

 4. Για φοιτητές αστροφυσικής
  Τελειώσαμε με Σελήνη και Άρη, πάμε στα πιο βαριά; Η έκθεση περιλαμβάνει ενότητα και για την «Ευρώπη» -το Δορυφόρο του Δία- άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες. Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA σε τροχιά, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα για την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.

  Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble
 5. Για παιδιά
  Μπορείτε να σώσετε τη γη από έναν αστεροειδή; Ένα διαδραστικό έκθεμα, που θα απολαύσουν επισκέπτες μικρότερης ηλικίας.

  Διαδραστικό τραπέζι
Tip:

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και video για το Google Lunar XPRIZE. Eίναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα (και είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή) σε όλο τον κόσμο, από την Google. Ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια.

«Η κατάκτηση του διαστήματος»

Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Πειραιώς 254, Ταύρος

http://www.ime.gr