Γνωρίζουμε την ιταλική αρχιτεκτονική του 15ου αιώνα ή του 20ου αιώνα, αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της Ιταλίας; Μια έκθεση που γίνεται στην καρδιά της Αθήνας, έρχεται να καταγράψει και παρουσιάσει τις κυρίαρχες τάσεις της «νέας» ιταλικής αρχιτεκτονικής.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε σε συνδυασμό με το Μουσείο  Aρχιτεκτονικής  MAXXI. Σε πρώτο επίπεδο, η έκθεση με το μακροσκελή τίτλο «Μικρές ουτοπίες. Ιταλική Αρχιτεκτονική της τρίτης χιλιετίας μεταξύ ιστορίας, έρευνας και καινοτομίας εστιάζει στα πρόσωπα, τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ο  δεύτερος  άξονας αφορά  τα  σχέδια: αξιόλογα πραγματοποιημένα  έργα,  αποτέλεσμα  πολύ  συχνά  του  νέου  πλαίσιου  σχέσεων  με  τους αναθέτοντες θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Ο τρίτος άξονας αγγίζει το πεδίο της έρευνας: Πού εντάσσονται οι Ιταλοί αρχιτέκτονες στον κόσμο μας που εξελίσσεται τόσο γρήγορα και τι θέση παίρνουν σε όλα τα σύγχρονα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως οικολογία  και  βιωσιμότητα,  ενσωμάτωση  νέων τεχνολογιών, δημόσιο χώρο, τη σχέση με τη ζωή παλαιών και νέων κοινοτήτων, την ικανότητα ανανέωσης της υπάρχουσας κληρονομιάς, την ποιότητα του τοπίου, αστικού και μη, την ποιότητα και καινοτομία του οικιστικού έργου και τη σχέση με την ιστορική κληρονομιά. Οι καλλιτέχνες συνδιαλέγονται μέσα από το έργο τους με όλες αυτές τις έννοιες και εξερευνούν τις απαντήσεις που μπορούν να δώσουν στους σύγχρονους προβληματισμούς μέσα από το design.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47

Έως 30 Ιουνίου

Είσοδος Ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Pippo Ciorra

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα ‐ Παρασκευή: 10.00‐ 14.00