Αν είσαι από τους τυχερούς των πνευματικών επαγγελμάτων που σήμερα γιορτάζουν τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος απέχοντας από τη δουλειά, είναι ευκαιρία να επισκεφτείς το Λύκειο του Αριστοτέλη, που άνοιξε πριν μία εβδομάδα!

Μπορεί ακόμα να μην είναι πρώτη είδηση στα κανάλια, αλλά πρόκειται μάλλον για το αρχαιολογικό γεγονός της χρονιάς!

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει επίσημα για το κοινό από το 1996, όταν βρέθηκε. Τα «αποκαλυπτήρια» του χώρου έγιναν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του XXIII World congress of Philosophy.

Πλέον  το κοινό θα εισέρχεται με ελεύθερη είσοδο στον χώρο από την οδό Ρηγίλλης, ενώ αργότερα θα ανοίξει όπως προβλέπει ο σχεδιασμός το φυλάκιο δίπλα στο μνημείο των πεσόντων του Λάζαρου Σώχου, στην οδό Βασ. Σοφίας. Σήμερα σώζονται τα θεμέλια της Παλαίστρας με την κεντρική αυλή και βοηθητικές δεξαμενές που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ! Δίπλα στο Εφηβαίο της Παλαίστρας, βρίσκεται μια αίθουσα που ταυτίστηκε με την βιβλιοθήκη του Λυκείου. Τα ρωμαϊκά λουτρά, όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία, δημιουργήθηκαν αργότερα.

Ιστορικά στοιχεία

Το Λύκειο δημιουργήθηκε από τον Πεισίστρατο τον 6ο π. Χ. και αργότερα ανακαινίσθηκε από τον Περικλή. Το 335 π.Χ. στον χώρο του Γυμνασίου ο Αριστοτέλης ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή του. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε. O χώρος βρέθηκε το 1996, όταν στο εργοτάξιο για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην οδό Ρηγίλλης βρέθηκαν αρχαία ερείπια. Μετά από 13 χρόνια ανασκαφών, το 2010, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη κατά σειρά μελέτη για την ανάδειξη του Λυκείου με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

Ρηγίλλης

Ανάμεσα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών

Ώρες λειτουργίας: 8:00-20:00

Tip!

Μιας και βρίσκεσαι στην περιοχή, επισκέψου την 37η Γιορτή Βιβλίου που γίνεται στο Ωδείο Αθηνών.