Έχεις διαπιστώσει ποτέ την απίστευτη ακρίβεια που έχει το Google Maps όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό και το παραμικρό σπίτι / αξιοθέατο / μαγαζί αποτυπώνεται στο κινητό σου; Τότε ίσως είχες διαπιστώσει το απόλυτο κενό που υπήρχε όταν έμπαινες στο ελληνικό Google Maps… Υπήρχε, αλλά όχι πλέον!

Η ψηφιακή «χαρτογράφηση» της χώρας ξεκίνησε από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, με τα νέα εργαλεία που παρέχει το Google Map Maker. Αφορμή ήταν το event Geo Walks που διοργάνωσε η ομάδα Google Developer Group, η οποία χώρισε σε 4 ομάδες 50 άτομα για να βάλουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη στο Google Maps.

Οι ομάδες εργάστηκαν σε τέσσερις περιοχές: στην Αριστοτέλους, τη Νέα Παραλία, σε Λαδάδικα και Λιμάνι και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία δεν υπήρχε καν στο χάρτη μέχρι πρόσφατα! Το αποτέλεσμα: 1600 φωτογραφίες σε μία ημέρα.

Η ομάδα που είχε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στη συλλογή στοιχείων ήταν αυτή που ανέλαβε να βάλει την Αριστοτέλους στο Google Maps, με επικεφαλής το φοιτητή Πληροφορικής στο ΤΕΙ Σερρών Κυριάκο Πουρσανίδη.

«Ήταν πολύ διασκεδαστικό, ήμασταν στο δρόμο, κοινωνικοποιούμασταν και παράλληλα συλλέγαμε πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Καταχωρήσαμε στοιχεία για περίπου 300 επιχειρήσεις, με φωτογραφίες από τις προσόψεις και πολλές φορές από το εσωτερικό τους. Είναι τόσο εύκολο να γίνει και παράλληλα είναι η η τέλεια προβολή για επιχειρήσεις και την πόλη».

Η ομάδα αποτελείται από τους: Μαρία Μπουργασλή, Ζαχαρούλα Δημόπουλου, Δροσιά Πουταχίδου, Αντώνιος Χασούρας, Δέσποινα Κούρου, Αντιγόνη Τζίζα, Μαρία Ποιμενενίδου.

Δες την Αριστοτέλους. Είναι σαν να είσαι εκεί!

«Επιλέξαμε την Αριστοτέλους, καθώς είναι μάλλον το πιο κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Θεσσαλονίκης. Λογικά είναι και το πρώτο που θα αναζητούσε ένας τουρίστας στο Google Maps», μάς λέει ο Κυριάκος Πουρσάνιδης.

Αγίας Σοφίας

Με το εργαλείο Map Maker ο κάθε χρήστης που διαθέτει λογαριασμό στην Google θα μπορεί να καταχωρήσει πληροφορίες για ένα σημείο. Τα στοιχεία θα εγκρίνονται εφόσον έχουν θετικές αξιολογήσεις από το κοινό. Φυσικά, η ομάδα δεν χρειάστηκε να περάσει αυτή τη διαδικασία, αφού η καταχώρηση της Αριστοτέλους στο Google Maps έγινε με αφορμή το event.