Ότι πλέον με την τεχνολογία δεν είσαι ασφαλής όσον αφορά τα δεδομένα που μοιράζεσαι online και τις πληροφορίες που έχεις στο κινητό και τον υπολογιστή σου, νομίζω το ξέρεις ήδη. Ξέρεις όμως με ποιο τρόπο ακριβώς δεν είσαι ασφαλής; Ποιο είναι το μυστικό που η εταιρεία κατασκευής του κινητού σου δεν θέλει να ξέρεις;

iPhone

Εάν είσαι χρήστης iPhone, πήγαινε στις Ρυθμίσεις, και στη συνέχεια πίεσε το Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Κάνε scroll σε όλη την οθόνη μέχρι να φτάσεις στην επιλογή της Διαφήμισης.

Θα δεις ένα κουμπί που λέει «Περιορισμός παρακολούθησης διαφημίσεων». Σύρε αυτό το κουμπί για να γίνει πράσινο. Αυτό θα σταματήσει τις εταιρείες διαφήμισης από την παρακολούθηση του τι κάνεις με το τηλέφωνό σου και από το να σου προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Ακριβώς κάτω από την εν λόγω ρύθμιση, πληροφοριακά, θα δεις την επιλογή «Reset Advertising Identifier». Πατώντας το θα μηδενιστεί το ανώνυμο αναγνωριστικό που συνδέεται με τα προσωπικά σου δεδομένα στους διακομιστές της Apple.

Με άλλα λόγια, στους ανιχνευτές θα φαίνεται ότι είσαι ένας νέος χρήστης. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) για τους διαφημιστές να δημιουργήσουν ένα προφίλ για το πώς περιηγείσαι και τις προτιμήσεις σου.

Android

Για να απενεργοποιήσετε το σύστημα της Google «AdID», δεν πηγαίνεις στις  ρυθμίσεις του Android τηλεφώνου σου. Πηγαίνεις στις Ρυθμίσεις Google App. (Ίσως χρειαστεί να κοιτάξεις τον πλήρη κατάλογο των εφαρμογών σου για να το βρεις.)

Μόλις είσαι στις Ρυθμίσεις Google, πάτησε το σύνδεσμο Διαφημίσεις και στη συνέχεια πάτησε «Εξαίρεση από τις διαφημίσεις βάσει ενδιαφέροντος». Μπορείς επίσης να δεις την ID διαφήμισή σου και να πατήσεις «Επαναφορά ID διαφήμισης» για να κάνεις μια καινούρια. Αυτό θα σε κάνει να μοιάζεις με ένα νέο χρήστη για τους διαφημιστές.

Οι διαφημίσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος που παρακολουθείται στο τηλέφωνό σου. Η Google και η Apple θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις αναζητήσεις σου.