Εάν το κινητό σου έχει λειτουργικό Android, τότε να σε ενημερώσουμε ότι μπορεί να εντοπιστεί χάρη στη μπαταρία του, χωρίς τη χρήση GPS ή Wi-fi, μελετώντας τη δύναμή της μπαταρίας κατά την πάροδο του χρόνου.
Ένα smartphone χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ όσο πιο μακριά είναι από μια κυψελοειδή βάση και όσα περισσότερα εμπόδια συναντά όσο ψάχνει για σήμα.
Πρόσθετη χρήση ενέργειας που χρησιμοποιείται για άλλες δραστηριότητες μπορεί να υπολογιστεί με αλγόριθμους.
Μια ομάδα από το τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έφτιαξε μια εφαρμογή σχεδιασμένη για να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας.
«Η κακόβουλη εφαρμογή δεν έχει άδεια πρόσβασης ούτε στο GPS, ούτε σε άλλους παρόχους τοποθεσίας» λένε οι επικεφαλείς της ομάδας.
«Ζητάμε μόνο άδεια για σύνδεση στο δίκτυο και πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας. Αυτά είναι πολύ κοινά δικαιώματα για μια εφαρμογή και είναι απίθανο να δημιουργήσουν υποψίες στο χρήστη. Υπάρχουν 179 εφαρμογές διαθέσιμες στο Google Play, που ζητούν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες», προσθέτει η ομάδα.
Δραστηριότητες όπως η ακρόαση μουσικής, η ενεργοποίηση των χαρτών, οι φωνητικές κλήσεις ή η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελαττώνουν σημαντικά τη μπαταρία, αλλά μπορούν να αποκλειστούν λόγω της «μηχανικής μάθησης».
Ο λόγος για τον οποίο όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν παραπλανούν τους αλγορίθμους είναι επειδή δεν σχετίζονται με τον εντοπισμό του τηλεφώνου.
Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το δίκτυο 3G, αλλά δεν μέτρησαν την ισχύ του σήματος καθώς τα δεδομένα αυτά προστατεύονται από τη συσκευή.
Αυτή η δοκιμασία έδειξε ότι ακόμα και τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η κατανάλωση ενέργειας, δίνουν τη δυνατότητα να προσβληθούν προσωπικά δεδομένα, αν παρακολουθηθούν με τον σωστό τρόπο.
Πλησιάζουμε στην εποχή που ο πιο ασφαλής τρόπος να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, θα είναι να αφαιρέσεις τη μπαταρία.