Η τεχνολογία στις σκανδιναβικές χώρες είναι ένας τομέας που έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο, με εκπληκτικά αποτελέσματα που έχουν ανεβάσει στα ύψη την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Ωστόσο η Νορβηγία είπε να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αφού είναι έτοιμη να κατασκευάζει την πρώτη σήραγγα για πλοία στον κόσμο, ένα έργο που θα δώσει τη δυνατότητα στα πλοία να αποφεύγουν τη διαβόητη για το πός επικίνδυνη είναι θάλασσα Stadhavet.

Η σήραγγα Stad λοιπόν, όνομα που παραπέμπει στην θάλασσα που προαναφέραμε,  θα έχει 37 μέτρα ύψος και 26,5 μέτρα πλάτος, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει επιβατηγά και φορτηγά πλοία χωρητικότητας μέχρι 16.000 τόνων και θα διέρχεται  κάτω από το στενότερο σημείο της Νορβηγικής χερσονήσου Stad.

Η εν λόγω περιοχή αντιμετωπίζει βίαιες καταιγίδες για 100 περίπου μέρες το χρόνο.

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει εγκρίνει προϋπολογισμό 314 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκτέλεση του έργου και η κατασκευή της σήραγγας θα διαρκέσει 3-4 χρόνια ενώ το όλο έργο έχει ένα χρονοδιάγραμμα 10 ετών.

Η ιδέα για την κατασκευή σήραγγας διερχόμενης κάτω από τη χερσόνησο Stad διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1874, ωστόσο πλέον η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί πως οι συνθήκες είναι ώριμες και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στο πρωτοποριακό αυτό έργο.

Photo/Πηγή: theguardian.co.uk