Η αναζήτηση εργασίας δεν ειναι ούτε ευχάριστη ούτε εύκολη υπόθεση. Σου “τρώει” και πολύ χρόνο. Πόσο μάλλον το να βρεις και την ιδανική για σένα δουλειά.

Για αυτό η τεχνολογία, συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη, τάσσεται στο πλευρό σου. Δύο πρώην φοιτητές του ΜΙΤ, ο Κάμερον Λέβι και ο Ντάστιν Σμιθ, αναπτύσσουν ένα εργαλείο που θα ψάχνει και θα σου βρίσκει την καταλληλότερη για σένα θέση δουλειά, μέσω της ιστοσελίδας Beansprock, που χρησιμοποιεί natural language processing και τεχνικές machine learning.

Θα μπορείς να εισάγεις μέσα σε ελάχιστα λεπτα (2-5′ λέει ο Κάμερον Λέβι) κάποιες πληροφορίες για σένα σχετικά με τις δουλειές που προτιμάς, όπως για παράδειγμα το προτιμώμενο μέγεθος εταιρείας, το είδος εταιρικής «κουλτούρας» με το οποίο νιώθεις πιο άνετα, τις δεξιότητες που διαθέτεις ή που θα ήθελες να αποκτήσεις.
Αν θέλεις, θα μπορείς να διασυνδέεις και το προφίλ σου στο LinkedIn, για απόκτηση ακόμα περισσότερων δεδομένων.

Το Beansprock αντλεί χιλιάδες καθημερινά πληροφορίες για “ανοίγματα” στην αγορά εργασίας, από ποικιλία πηγών, τα οποία εμπλουτίζει με επιπλέον στοιχεία, όπως σε τι αγορές κινητοποιείται μια θέση εργασίας, ποιο είναι το εύρος στο οποίο θα κυμαίνεται ο μισθός, πού βρίσκονται τα γραφεία. Μέσω σύγκρισης με τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, οι αλγόριθμοι του συστήματος αναλαμβάνουν να τον ταιριάξουν με τις προτεινόμενες δουλειές.

Σε πρώτη φάση το Beansprock περιορίζεται κυρίως σε δουλειές τεχνολογικού χαρακτήρα, και σε θέσεις εργασίας στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Αλλά που θα πάει; Θα γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.