Μπορεί πολλές φορές το κόκκινο φανάρι να ανεβάζει την πίεσή σου, ειδικά όταν βιάζεσαι, αλλά εκτός από την αδρεναλίνη σου, ανεβάζει και τη ρύπανση! Ναι καλά άκουσες δε κάνω πλάκα. Μάλιστα, δεν είναι μόνο αυτό, τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφονται γύρω από τα κόκκινα φανάρια κυκλοφορίας, επηρεάζουν και την υγεία σου, ειδικά όταν φρενάρεις μπροστά από το κόκκινο που δεν πρόλαβες να περάσεις για άλλη μία φορά.

Σύμφωνα, με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πρασάντ Κουμάρ, ένας μέσος οδηγός περνάει το 2% του χρόνου του σταματημένος σε φανάρια, αυτός ο σύντομος χρόνος συμβάλλει κατά περίπου 25% στην έκθεση του οδηγού σε επιβλαβή σωματίδια του αέρα.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, πως τα αμάξια είναι κινητοί ρύποι, που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, οι πιο ευάλωτοι οδηγοί στη ρύπανση, είναι αυτοί που κατοικούν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους.

Όταν, δε, σε έχει πιάσει το κόκκινο σε κάποια διασταύρωση, σε όλο αυτό το σταμάτα-ξεκίνα που θα κάνεις, βάση της έρευνας, διαπιστώθηκε πως η συγκέντρωση των ρύπων είναι έως 29 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φάσεις μιας μέση διαδρομής και για τον επιπλέον λόγο πως γύρω σου βρίσκονται πολλά συγκεντρωμένα  αυτοκίνητα.

 «Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδέει τη ρύπανση του αέρα με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο»,

δήλωσε ο Κουμάρ και πρόσθεσε ότι καθώς ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι ερευνητές συστήνουν στους οδηγούς να έχουν τα παράθυρά τους κλειστά όταν κινούνται στην πόλη, ειδικά στις διασταυρώσεις με σηματοδότες, και να διατηρεί όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και τις εξατμίσεις τους.

Επίσης, οι επιστήμονες συστήνουν στις αρμόδιες Αρχές να κάνουν τον καλύτερο δυνατό συγχρονισμό των σηματοδοτών, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής των οδηγών στα φανάρια και η έκθεσή τους στη ρύπανση.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα σε πιάσει κόκκινο, άσε το κλαρινογαμπρίστικο στυλάκι με το χέρι στο παράθυρο και τα μούτρα καρφωμένα στην αιθέρια ύπαρξη που είναι σταματημένη δίπλα σου, γιατί εκτός του ότι δε πρόκειται να βγεις για ποτό μαζί της, η ρύπανση από τις εξατμίσεις γύρω σου θα είναι 29 φορές μεγαλύτερη από την κανονική!