Το έκανε πάλι το θαύμα του το WhatsApp προσθέτοντας μια λειτουργία με κρυπτογραφημένα μηνύματα, προκειμένου να μην μπορεί καμία Κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στις συνομιλίες των χρηστών.

Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη ενημέρωση της εφαρμογής θα χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία ασφαλείας, που σημαίνει ότι τα μηνύματα δεν θα είναι δυνατό να υποκλαπούν όταν ταξιδεύουν μεταξύ των συσκευών.

Η κρυπτογράφηση εξασφαλίζει ότι μόνο ο αποστολέας του μηνύματος και ο παραλήπτης μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα.

whatsapp

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει νέα τροπή στην κόντρα- Κυβερνήσεων και εταιρειών τεχνολογίας σχετικά με την κρυπτογράφηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί έχουν προτείνει  την απαγόρευση των τεχνολογιών κρυπτογράφησης, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μειώσουν την ασφάλειά τους για να είναι δυνατό τα μηνύματα να διαβαστούν, εάν συντρέχει ανάγκη.

Ωστόσο, το WhatsApp αυξάνει αντιθέτως τα μέτρα ασφαλείας του. Έτσι, από εδώ και πέρα ό, τι μηνύματα, κλήσεις, εικόνες, βίντεο και ηχητικά στέλνεις μέσω της εφαρμογής θα κρυπτογραφούνται από προεπιλογή.

Η ιδέα είναι απλή: Όταν στέλνεις ένα μήνυμα, ο μόνος που μπορεί να το διαβάσει είναι το άτομο ή το group στο οποίο το στέλνεις, γράφει το WhatsApp στο blog του.

«Κανείς δεν μπορεί να δει το μήνυμα. Κανένας hacker. Καμία Κυβέρνηση. Ούτε καν εμείς. Η κρυπτογράφηση κάνει τη συνομιλία στο WhatsApp πιο ιδιωτική- σαν την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία».

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες, το WhatsApp τονίζει: «Ενώ αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο των αρχών επιβολής του νόμου στη διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων, οι προσπάθειες για αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης εκθέτουν τις πληροφορίες των ανθρώπων σε hackers και εγκληματίες του κυβερνοχώρου».

Πως το κάνεις:

Όσοι μπουν από σήμερα στο whatsapp θα παρατηρήσουν πως μέσα σε όλες τις συνομιλίες εμφανίζεται ένα κίτρινο πλαίσιο το οποίο ενημερώνει για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων:

whatsapp verification minima

Όταν πατήσεις πάνω σε αυτό το πλαίσιο σε βγάζει σε μία νέα οθόνη στην οποία σου εξηγεί ότι τα μηνύματα που θα στέλνεις πλέον σ’ αυτό το chat θα είναι κρυπτογραφημένα και ότι αυτό πρακτικά σημαίνει πως τρίτοι δεν θα έχουν πρόσβαση στα μηνύματα (γραπτά/ηχητικά/φωτογραφίες/video) που θα στέλνεις.

whats app

Σ’ αυτό το παράθυρο πρέπει να πατήσεις το verify το οποίο θα σε οδηγήσει σ’ ένα νέο παράθυρο και θα σου ζητήσει να σκανάρεις το code:

whatsapp verification scan

Αφού σκανάρεις το code θα σου εμφανίσει ένα μεγάλο tick το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί:

whatsapp verification