Εταιρεία 3D εκτύπωσης, η 3D Systems,  συνεργάστηκε με το Rita Leibinger Medical προκειμένου να δημιουργήσει και να εκτυπώσει μεταλλικά ορθοπεδικά εμφυτεύματα γόνατος για να διορθώσει ένα πολύ κοινό αλλά δύσκολο πρόβλημα των τραυματισμών των σκύλων στο πίσω μέρος των συνδέσμων των ποδιών τους. Τα 3D εκτυπωμένα εμφυτεύματα έχουν ήδη βοηθήσει 10.000 σκυλιά.

“Με αυτό το εμφύτευμα βιώσαμε μια πιο γρήγορη,πιο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και ταχύτερη περίοδο ανάρρωσης”, δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Rita Leibinger, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του Rita Leibinger Medical.

Μέχρι σήμερα, η 3D Systems έχει κάνει περισσότερα από 10.000 εμφυτεύματα, που επιτρέπουν στα σκυλιά να περπατήσουν περίπου έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς επίσης έχει κάνει τη διαδικασία πολύ πιο αποτελεσματική και για τους κτηνιάτρους.

Η συνεργασία μεταξύ της 3D Systems και του Rita Leibinger Medical, το οποίο έχει την έδρα του στη Γερμανία, ξεκίνησε το 2012. Ο Peter Mercelis, προγραμματικός διαχειριστής της τεχνολογίας και των εφαρμογών στη 3D Systems, δήλωσε ότι το Rita Leibinger Medical συνειδητοποίησε αμέσως τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης και άρχισε να εργάζεται για τη βελτίωση της κλασικής ανάπτυξης των κνημιαίου κυρτώματος εμφυτευμάτων και τη διαδικασία για τη δημιουργία TTA Rapid Implants 2. Με την αναδιοργάνωση της δύναμης των οστών και καθιστώντας το γόνατο πιο σταθερό, το εμφύτευμα μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται ο κτηνίατρος να επισκευάσει το σύνδεσμο.

Η κλασική ΤΤΑ χειρουργική διαδικασία περιελάμβανε τη χρήση μιας μεγάλης πλάκας στερέωσης, η οποία είναι πλέον ξεπερασμένη λόγω των νέων εξελίξεων στην τεχνολογία αυτή. Το εμφύτευμα τιτανίου έχει μια ανοιχτή δομή που προάγει την ταχεία ανάπτυξη οστού, καθώς και λιγότερο κίνδυνο μόλυνσης.