Ο Rolf Hut επιστήμονας στο Delft University of Technology θεωρεί ότι οι ομπρέλες μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό εργαλείο για να προβλέψεις πλημμύρες και άλλα καταστροφικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό.

Μάλιστα, έχει φτιάξει και δοκιμάσει μια ομπρέλα που μπορεί να εντοπίσει τις σταγόνες που πέφτουν, χρησιμοποιώντας έναν απλό αισθητήρα και μια σύνδεση Bluetooth με το τηλέφωνό σου. «Κάθε ομπρέλα θα μπορούσε να είναι εξοπλισμένη μ’ αυτή την τεχνολογία ή τουλάχιστον κάποιες premium για αρχή. Και αν θες, θα μπορείς να στέλνεις δεδομένα στο κινητό σου τηλέφωνο και στη συνέχεια σε cloud, απλώς ανοίγοντας την ομπρέλα», εξηγεί ο ερευνητής.

Το καλό με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι θα υπάρχουν στοιχεία για το καιρικό φαινόμενο real-time, καθώς τους ερευνητές απασχολούσε πώς θα παραμένουν ανοιχτοί οι μετρητές για να παρέχουν συνεχώς πληροφορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες σκέφτονται να ανοίξουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στο κοινό. Μια άλλη ιδέα που εφαρμόζεται στο Sahel είναι η συλλογή στοιχείων σε συνεργασία με τους αγρότες, τους οποίους οι ερευνητές καθιστούν υπεύθυνους να ελέγχουν ότι είναι σε λειτουργία οι μετρητές.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τους επιστήμονες στο πιο πρόσφατο συνέδριο της EGU με θέμα “The Face of the Earth – Process and Form”.

Photo: bbc.com