Έχεις το προφίλ σου στο FB, μπαίνεις συχνά, κάνεις διάφορες αναρτήσεις και μια μέρα φεύγεις από τη ζωή. Αργά ή γρήγορα σε όλους μας θα συμβεί. Τότε, έχεις σκεφτεί τι θα απογίνει το προφίλ σου; Για να μη μείνει ορφανό, το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις “ψηφιακό κληρονόμο”.

Στις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook (ένθετη αριστερά), ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει ψηφιακό κληρονόμο κάποιον άλλον χρήστη του FB ή να επιλέξει την ολική διαγραφή του προφίλ μετά το θάνατό του.

Αν δεν ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, αλλά ορίσει ψηφιακό κληρονόμο με νόμιμη διαθήκη, το Facebook πάλι θα σεβαστεί την επιθυμία του.

Ο ψηφιακός κληρονόμος έχει περιορισμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα, ο κληρονόμος δεν μπορεί να επεμβαίνει σε αναρτήσεις του εκλιπόντα, να αφαιρεί φωτογραφίες ή να διαγράφει το προφίλ. Έχει όμως τη δυνατότητα να αλλάζει τις φωτογραφίες του προφίλ και να απαντά σε νέα αιτήματα φιλίας.

Προς το παρόν η ρύθμιση είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Κι αν απορείς γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασια να ασχοληθεί με το ποιος θα αναλάβει το προφίλ του μετά θάνατον, το Facebook απαντά: σκοπός είναι να μπορούν οι συγγενείς να μετατρέπουν το προφίλ των θανόντων σε εικονικό χώρο μνήμης.