Ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην αγορά θέλει να έχει βγάλει η Apple μέχρι το 2019 ή 2020, γι’ αυτό και εργάζεται εντατικά, αλλά πρωτίστως μυστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που κυκλοφορούν οι φήμες ότι η Apple φτιάχνει αυτοκίνητο, καθώς και τον Φεβρουάριο, είχαν αναφέρει κάτι αντίστοιχο οι εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal, Guardian αλλά και διάφορα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Reuters.

Η Apple πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες και τα δημοσιεύματα, αλλά συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης αυτοκινήτου με την κωδική ονομασία “Τιτάν” πήρε το πράσινο φως για να τριπλασιάσει το προσωπικό του από τα 600 στα 1.800 άτομα.

Σε πρώτη φάση το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple μάλλον θα απαιτεί την παρουσία του οδηγού, αλλά ο τελικός στόχος μάλλον είναι ένα όχημα που μελλοντικά θα κινείται πλήρως αυτόνομα.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί ασάφεια κατά πόσο η Apple δουλεύει πάνω σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα αυτόνομο ή σε έναν συνδυασμό τους. Ορισμένοι δεν αποκλείουν να ετοιμάζει ταυτόχρονα διάφορα πρωτότυπα μοντέλα, κάτι που άλλωστε έκανε και στο παρελθόν με το iPhone και το iPad.

apple-car

Ωστόσο, αναλυτές βλέπουν ως υπεραισιόδοξο τον στόχο της Apple να έχει ολοκληρώσει το αυτοκίνητό της έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ δεν αποκλείουν η εταιρεία τελικά να καταφύγει σε συνεργασία με κάποια παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Apple έχει ήδη προσελκύσει εξειδικευμένα στελέχη από άλλες εταιρείες, όπως από την αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και από τη γερμανική Volkswagen. 

Με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι τεράστιοι αυτοκινούμενοι υπολογιστές, η Google και αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προωθούν την τεχνολογία των ημιαυτόνομων ή πλήρως αυτόνομων οχημάτων. Μάλιστα έχουν κάνει ήδη σχετικές δοκιμές σε ειδικές πίστες ή και στους δρόμους προς την κατεύθυνση.

apples-car-3 apple_car-4

Αυτό που τρομοκρατεί τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας η Apple, αν όντως φτιάξει το δικό της αυτοκίνητο.

Πάντως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούν υπαρκτή και όχι μακρινή την απειλή από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Google και η Apple. “Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Έρχονται”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler, Σέρτζιο Μαρκιόνε.

“Δεν θέλουμε να γίνουμε η Foxconn (σ.σ. η κινεζική εταιρεία που αναλαμβάνει υπεργολαβικά τις συναρμολογήσεις) της Apple”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Ζέτσε.