Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γονιών που έχουν κάποιο παιδί που πάσχει από αυτισμό είναι ότι πρέπει να είναι όλη την ώρα σε επιφυλακή ώστε να μην φύγουν από το σπίτι ή τον εποπτευόμενο χώρο όπου βρίσκονται και αρχίσουν να περιπλανιούνται μόνα στον δρόμο. Και αυτό μπορεί να είναι από δύσκολο έως και ακατόρθωτο, γι αυτό και η τεχνολογία είναι στο πλευρό τους, παρέχοντας τους High-Tech μπλουζάκια και παντελόνια τα οποία σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν παιδιά με αυτισμό.

Σχεδόν το 50% των γονιών με παιδιά με αυτισμό έχουν δηλώσει πως τα παιδί έχει προσπαθήσει να το σκάσει και να περιπλανηθεί τουλάχιστον μία φορά μετά τα 4 χρόνια και η πλειοψηφία από αυτούς εξήγησε πως το παιδί έλειψε για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να αρχίσουν να ανησυχούν, σύμφωνα με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2012.

Αυτά τα στατιστικά έρχεται να αλλάξει η πρώην ανταποκρίτρια του CNN Lauren Thierry – της οποίας ο γιος, Liam, έχει αυτισμό. Έτσι το 2014, η Thierry ίδρυσε το Independence Day Clothing, το οποίο παρέχει μπλουζάκια και παντελόνια που μπορούν να βοηθήσουν να βρεις που βρίσκεται το παιδί σου. Τα ID Clothing μπλουζάκια και παντελόνια πρόκειται για μία σειρά ρούχων εξοπλισμένη με GPS, για την ακρίβεια έχουν μία ειδική θήκη όπου τοποθετείται μία συσκευή GPS. Στα θετικά αυτών των ρούχων είναι πως δεν έχουν μπροστά και πίσω πλευρά, έτσι το παιδί μπορεί να ντυθεί μόνο του.

«Ένα στα 68 παιδιά που θα γεννηθούν σήμερα θα παρουσιάσουν κάποια μορφή αυτισμού. Μιλάμε για 4.3 εκατομμύρια ανθρώπους. Είχα σοκαριστεί με το γεγονός ότι κανένας άλλος μέχρι σήμερα δεν το είχε σκεφτεί» είπε η Thierry για την ιδέα που είχε για ID Clothing.

Η μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα wearable tech, τα οποία φοριούνται στο καρπό ή στον αγκώνα, είναι πως το GPS σ αυτά τα ρούχα μπαίνει απλά σε μία τσέπη χωρίς κανένα καλώδιο και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να δυσκολέψει το παιδί.

Αυτή τη στιγμή η κάθε συσκευή GPS είναι περίπου 5 εκατοστά και έχει βάρος λιγότερο από 80 γραμμάρια. «Το παιδί δεν μπορεί να δει ή να αισθανθεί την συσκευή και έτσι είναι στην επιλογή του κάθε γονιού αν θα ενημερώσει το παιδί ότι έχει στα ρούχα του αυτό το GPS sensor» λέει η Thierry.

Αν σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις αυτή τη σειρά ρούχων, μπορείς να την βρεις στο website της εταιρείας. Το κάθε κομμάτι κοστίζει από $37.50 έως $59.50. Προς το παρόν το GPS sensor δίδεται δωρεάν αλλά θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο ποσό για την ενεργοποίηση του, το οποίο κυμαίνεται από $69.95, και το μήνα πληρώνεις $14.95.