Παρόλο που το Google Glass, ο νέος υπολογιστής που φοριέται με τη μορφή γυαλιών, διαφημίστηκε ως η επανάσταση του αιώνα μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει κάτι πραγματικά χρήσιμο. Μόνο videάκια από χρήστες που τα φορούσαν στο δρόμο ή τύπους να παίζουν video games σε συνθήκες επαυξημένης πραγματικότητας. Το MIT τους έβαλε τα γυαλιά! Κυριολεκτικά.

Ερευνητές στο Affective Computing Group του MIT Media Lab και το Georgia Institute of Technology μετέτρεψαν το Google Glass σε αισθητήρες υγείας που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Έχουν διαπιστώσει ότι το Google Glass μπορεί να ανιχνεύσει σωστά τον ανθρώπινο σφυγμό και την αναπνοή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα και υποψήφιο διδάκτορα Javier Hernandez «Μπορείτε να ξεκινήσετε την συσχέτιση αυτών των παραμέτρων με την καθημερινή ζωή σας. Αν έχετε ένα πολύ αγχωτική εργασία, θα δείτε τις αλλαγές στα δεδομένα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες αυτές για να αλλάξετε τη συμπεριφορά ή τον τρόπο ζωής σας»

Η ομάδα ξεκίνησε αρχικά με την προσάρτηση εξωτερικών βιοαισθητήρων στο Google Glass μέχρι που κατάλαβε ότι οι ενσωματωμένοι αισθητήρες ήταν σε θέση να λάβουν τα ίδια αποτελέσματα. Η τεχνολογία λειτουργεί με τη μέτρηση ανεπαίσθητων κινήσεων του κεφαλιού σου. «Κάθε φορά που αναπνέεις ή χτυπάει η καρδιά σου, το σώμα σου κινείται με ένα πολύ λεπτό τρόπο, ιδίως το κεφάλι σου, όπου το Google Glass είναι τοποθετημένο» λέει ο Hernandez.

Και προσθέτει: «Τα δεδομένα από το Google Glass είναι πολύ πιο πλούσια από ό, τι ενός ειδικού αισθητήρα καρδιακού ρυθμού, επειδή οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή τους». Οι απαντήσεις μετρούνται με τη χρήση του ενσωματωμένου γυροσκοπίου, του επιταχυνσιόμετρου και της φωτογραφικής μηχανής του Google Glass, χωρίς εξωτερικούς αισθητήρες. Σε πραγματικό χρόνο το Google Glass χρησιμοποιείται για να δείξει τι σε ηρεμεί, σε κάνει να φοβάσαι, ή σε αγχώνει στην καθημερινή σου ζωή.

Σε δεύτερο χρόνο ο Hernandez και η ομάδα του θέλει να χρησιμοποιήσει το Google Glass για την ανίχνευση των συναισθημάτων του χρήστη. «Η φωτογραφική μηχανή που έχει σε συνδυασμό με φυσιολογικά συμπτώματα του οργανισμού μπορεί να συμπεράνει τη συναισθηματική σου κατάσταση».