Όχι δεν είναι φάρσα, είναι γεγονός! Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά οκτώ εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών πετιούνται κάθε χρόνο σε θάλασσες και ωκεανούς. Οι σακούλες, τα πλαστικά μπουκάλια, τα κουτάκια αναψυκτικών είναι μερικά από τα είδη που βρέθηκαν καθώς απορρίπτονταν από τις ειδικές ομάδες καθαρισμού των ωκεανών.

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Science, τα απορρίμματα θα μπορούσαν να έθαβαν όλες τις ακτές του κόσμου μέχρι το γόνατο(!), ωστόσο αυτό δε γίνεται, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει άφαντο κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, που έκανε την έρευνα, πραγματοποίησε μετρήσεις σε 192 χώρες, συλλέγοντας δεδομένα για την παραγωγή και τη διαχείριση απορριμμάτων. Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των πλαστικών στα απορρίμματα και πόσο βρίσκεται σε απόσταση 30 μίλια μακριά από τις ακτές.

Το ποσοστό, μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο αγγίζοντας και τα 12,7 εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών, καθώς ένας μεγάλος αριθμός που βρίσκονται στο βυθό των ωκεανών δε μπορούσε να υπολογιστεί.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με περίπου 155 εκατομμύρια τόνους πλαστικών να εκτιμάται πως θα απορριφθούν στους ωκεανούς έως το 2025.

Πρώτη στη λίστα με τις πιο «βρώμικες» χώρες που πετούν τα σκουπίδια τους στη θάλασσα, είναι η Κίνα, με ένα ποσοστό που φτάνει το 25%, πετώντας έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους ανά έτος. Την Κίνα ακολουθούν η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ παρά τον μεγάλο όγκο πλαστικών σκουπιδιών που παράγουν, εξαιτίας της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης των χωματερών δε συνεισφέρουν στη ρύπανση των ωκεανών, πετώντας μόλις 77.000 τόνους το έτος, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα τοις εκατό.

Η τελευταία εκτίμηση είχε δημοσιευτεί το 1975, όταν η αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών υπολόγιζε χονδρικά ότι το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικού παρασύρεται κάθε χρόνο στη θάλασσα.

Η νέα μελέτη δίνει μια πολύ χειρότερη εικόνα, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 1,5 με 4,5 τοις εκατό.

Όπως το περιγράφουν οι ερευνητές, 8 εκατομμύρια τόνοι αντιστοιχούν σε πενήντα σακούλες σουπερμάρκετ γεμάτες σκουπίδια για κάθε τετραγωνικά μέτρα ακτής σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Την επόμενη φορά που θα πας να πετάξεις το κουτάκι του αναψυκτικού σου στη θάλασσα, ξανασκέψου το καλά!