Κάποτε έκανες το 100αρι και μετά πήγαινες σπίτι και έβγαζες το πιεσόμετρο να μετρήσεις τους σφυγμούς σου. Πλέον, ξέχνα τα αυτά. Η τεχνολογία, έχει προχωρήσει. Με τόσες εφαρμογές και τόσα gadgets για την υγεία σου και το πόσο fit είσαι, άσε το πιεσόμετρο στο ντουλαπάκι. Είναι, όμως, αξιόπιστες; Και αν ναι, είναι το ίδιο τόσο η εφαρμογή στο κινητό σου με κάποια gadgets, όπως τα high-end βηματόμετρα;

Αυτή την απορία προσπάθησε να μας λύσει, μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ αποφάσισε να συγκρίνει μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές και gadgets που κυκλοφορούν, για να διαπιστώσει αν και κατά πόσο διαφέρουν στο βαθμό ακριβείας αποτελεσμάτων που υπόσχονται.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, οι έρευνες έγιναν πάνω σε πέντε εφαρμογές των smartphones και πέντε συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, αναλύοντας την ακρίβειά τους στο να μετρούν βήματα, καθώς αυτή η ιδιότητα λαμβάνεται κυρίως υπόψιν στον υπολογισμό των υπόλοιπων μετρήσεων της σωματικής δραστηριότητας, όπως οι χτύποι της καρδιάς σου, αλλά και το πόσες θερμίδες καις καθώς τρέχεις.

Συνολικά 14 συμμετέχοντες περπάτησαν σε διαδρόμους γυμναστικής, κάνοντας 500 και 1500 βήματα πολλές φορές, για να δοκιμαστούν οι διαφορετικές τεχνολογίες.

«Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θέλαμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις συσκευές που μπορούν να φορεθούν πάνω στο σώμα: το κατά πόσο είναι ακριβείς. Άλλωστε αν μια συσκευή πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά μας, πρέπει να γνωρίζουμε αν μπορούμε να εμπιστευθούμε τα δεδομένα που μας προσφέρει» εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Meredith Case.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, υπήρξε ταύτιση των εφαρμογών στα smartphones με τα υπόλοιπα gadgets προηγμένης τεχνολογίας που μπορείς να φορέσεις πάνω σου, κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία των εφαρμογών.

Την επόμενη φορά που θα πας για τρέξιμο, λοιπόν, μην αδειάσεις το πορτοφόλι σου αγοράζοντας κάποιο βηματόμετρο που θα σου δείξει πόσα βήματα έτρεξες, και η δωρεάν εφαρμογή από το Appstore την ίδια δουλειά θα κάνει και με την ίδια ακρίβεια!