Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο “Διαδίκτυο των πραγμάτων” (Internet of Things), που χρησιμοποιείται τελευταία, αλλά μπορείς να κατανοήσεις το πραγματικό νόημα που κρύβεται από πίσω;
Σε γενικές γραμμές, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι ένας αναπτυσσόμενος χώρος τεχνολογίας, ένα δίκτυο συσκευών που μπορούν να συνδεθούν στον ιστό, καθιστώντας τα κανονικά μηχανήματα «έξυπνα».
Για παράδειγμα, αν η μηχανή καφέ σου συνδέεται με μια εφαρμογή στο smartphone που σου επιτρέπει να φτιάξεις τον καφέ σου με ένα κουμπί στην οθόνη του κινητού σου, αυτή η καφετιέρα γίνεται μέρος του Διαδικτύου των πραγμάτων.
Αυτή η τεχνολογία εκτείνεται σε όλα τα είδη συσκευών από οικιακά αντικείμενα έως βιομηχανικά, με νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται καθημερινά. Στην Ινδία, αυτές οι πρόοδοι διαμορφώνονται πολύ γρήγορα, ενώ η Deloitte προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξουν 1,9 δισεκατομμύρια IoT στη χώρα και ότι η αγοραία αξία αυτού του τομέα θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μερικά από τα μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και η δημιουργία και εφαρμογή έξυπνων συσκευών.
Παρά την ύπαρξη πάνω από 750 εκατομμύρια ενεργές, φυσικές, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, οι επιλογές πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Πιθανότατα θα πληρώνεις με πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο τηλέφωνό σου ή με εφαρμογές πληρωμών όπως το PayPal ή το Venmo.
Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη του IoT, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ειδικότερα για τη μεταποίηση, το IoT αναμένεται να παρέχει πληροφορίες σε όλα τα στάδια της παραγωγής σε επίπεδο μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν μπορεί να ελεγχθεί καθ ‘όλη τη διαδικασία δημιουργίας.
Από πράγματα εξίσου σημαντικά με την οδική βοήθεια έκτακτης ανάγκης, με πολυτέλειες όπως ραδιόφωνο στο internet και υπηρεσίες ροής μουσικής, τα αυτοκίνητά μας μπορούν να λειτουργούν ως web-enabled όπως οι υπολογιστές μας. Μερικοί προβάλλουν ακόμη ότι οι μελλοντικές γενιές θα δουν τα αυτοκίνητα ως “smartphones σε τροχούς”, με ειδοποιήσεις κειμένου και κλήσεις hands-free καθώς και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Εταιρείες όπως η Google εργάζονται ακόμη και σε αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν έως το 2020. Αυτά τα αυτοκίνητα εξαλείφουν την ανάγκη για οδηγό και θα επιτρέψουν στους επιβάτες να χαλαρώσουν ή να είναι πιο παραγωγικοί ενώ ταξιδεύουν, ότι προτιμάει ο καθένας.
Ορισμένες από αυτές τις προβλέψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και ορισμένες μπορεί και όχι, το σίγουρο όμως είναι ότι ο κόσμος μας πρόκειται να γίνει πολύ πιο “έξυπνος”.