Το LightsOut είναι μια εφαρμογή για να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά περιβαλλοντικών παραβάσεων και να συζητούν τρόπους επίλυσής τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν περιπτώσεις στις οποίες καταγράφεται σπατάλη ενέργειας και συμπεριφορές που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας.

Οι χρήστες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες από το φαινόμενο και να μαρκάρουν στο χάρτη το σημείο στο οποίο σημειώνεται. Για παράδειγμα, μπορούν να ενημερώσουν για φώτα που καίνε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σκουπίδια που δεν διαχωρίζονται προς ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, ξεκινά συζήτηση στην κοινότητα του app για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ή για το ποια είναι η ενδεικνυόμενη συμπεριφορά για τους πολίτες. Το app δυστυχώς δεν αφορά την ελληνική αγορά, καθώς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού  Boston Cleanweb Hackathon. Μάλιστα, έλαβε το βραβείο Best in Show μαζί με 5.000 δολάρια.

Να πούμε ιδέα και ας μην εισακουστεί;

Να δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή και στην Ελλάδα. Και μάλιστα να είναι υπό την αιγίδα και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Να προτείνουμε κάτι ακόμα πιο τρελό; Να δημιουργηθεί αντίστοιχο app από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά για το Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες να καταγράφουν προβλήματα στην πόλη (λακκούβες στους δρόμους, σκουπίδια, καμένες λάμπες), ώστε να διορθώνονται. Πολλά ζητάμε, ε;