Ένα απίστευτο gadget θα έρθει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, το οποίο θα εξερευνήσει το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ο Robocop του βυθού λέγεται Exosuit και είναι ό,τι πιο προχωρημένο διαθέτει σήμερα η παγκόσμια υποθαλάσσια αρχαιολογία.

Θα επιτρέψει στους ερευνητές να παραμένουν για 50 ώρες σε βάθη που φτάνουν τα 380m (έχει αξιολογηθεί ήδη μέχρι τα 304m). «Με το Exosuit, η παραμονή μας στο βυθό γίνεται ουσιαστικά απεριόριστη. Τώρα πια, ένας αρχαιολόγος μπορεί να μείνει επί ώρες μέσα στη στολή του και ο μόνος λόγος για ανάδυση θα είναι το κάλεσμα της φύσης» δηλώνει ο συνδιευθυντής του εργαστηρίου Deep Submergence του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

«Είναι βασικά σαν να φοράς ένα υποβρύχιο», δηλώνει ο ειδικός καταδύσεων Phil Short.

«Η πίεση μέσα στον εξωσκελετό δεν διαφέρει από το να βρίσκεται κανείς σε ένα υποβρύχιο ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορούμε πλέον να πάμε κατευθείαν στον βυθό, να μείνουμε εκεί πέντε ώρες και να γυρίσουμε αμέσως στην επιφάνεια, χωρίς να χρειαστεί αποσυμπίεση».

Αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι οι σφουγγαράδες μπορούν να μείνουν στο βυθό μόλις 5 λεπτά, ενώ το 1976 που έγινε αποστολή η δυνατότητα αυτή δεν ξεπερνούσε τα 10 λεπτά.

Τον Ιούλιο θα γίνει στις ΗΠΑ η πρώτη πραγματική επιστημονική δοκιμή του εξωσκελετού από ερευνητές του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Θα ακολουθήσει η αποστολή 1 μήνα στα Αντικύθηρα. Το ρωμαϊκό πλοίο που μετέφερε πλήθος έργων τέχνης και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 από σφουγγαράδες. Έρευνες στο χώρο του ναυαγίου πέρυσι έδειξαν ότι υπάρχουν στον βυθό αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αντικείμενα διάσπαρτα σε μια έκταση δεκάδων μέτρων, ενώ ανακαλύφθηκε κι ένα δεύτερο άγνωστο ναυάγιο, δίπλα στο ήδη γνωστό.

Info:

Ο Exosuit είναι κατασκευασμένος από την καναδική εταιρεία ρομποτικής Nuytco Research και διαθέτει καμπίνα ατμοσφαιρικής πίεσης, προωθητήρες (καθιστούν τα χέρια του δύτη ελεύθερα για εργασία), βραχίονες για μεγάλα και μικρά αντικείμενα, καταγραφικό εξοπλισμό, σύστημα επικοινωνίας με το μητρικό σκάφος, εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και εφεδρικά συστήματα ασφάλειας & ενεργειακής τροφοδότησης. Το κόστος του ανέρχεται σήμερα στα 1.5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.