Το MET ή Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, έδωσε στο κοινό προς αξιοποίηση ένα αρχείο 400.000 εικόνων υψηλής ανάλυσης, τις οποίες μπορεί ο καθένας να κατεβάσει. Εδώ θα βρεις όλη τη συλλογή.

«Πιστεύουμε ότι οι εικόνες αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές στο κοινό και ελεύθερες από οποιονδήποτε περιορισμό», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

Πικάσο, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μανέ, Ρέμπραντ είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους ζωγράφους που εκπροσωπούνται στο μουσείο.

Δες για παράδειγμα, ένα κομμάτι από πίνακα 12 – megapixel του 1660 με αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ. Είναι εντυπωσιακές οι λεπτομέρειες που διακρίνονται στο ζουμ.

Ή τον πασίγνωστο πίνακα του El Greco Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως. Παρακάτω ζουμ στο αγγελάκι που εντοπίζεται πάνω δεξιά στο αυθεντικό έργο που βλέπεις στην κορυφή του άρθρου. Το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν!

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους λάτρεις της τέχνης, αλλά και για φοιτητές ιστορίας της τέχνης που πλέον έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τον πίνακα από πολύ κοντά, χωρίς καν να φύγουν από το σπίτι τους.

Ποιο άλλο αρχείο είναι προσβάσιμο;

To μουσείο Getty επίσης ανακοίνωσε ότι το ψηφιακό του υλικό (4.600 εικόνες) θα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε υψηλή ανάλυση. Ενδεικτικά, μια πρόχειρη αναζήτηση για ελληνικά εκθέματα απέδωσε 690 αποτελέσματα. Ευκαιρία να θαυμάσουμε (και να αποθηκεύσουμε για τη συλλογή μας) σε υψηλή ανάλυση ελληνικά αριστουργήματα.

Photos: kottke.org, metmuseum.org