Σήμερα έχει Ταχύρρυθμο Μάθημα Σύγχρονου Ίντερνετ. Πάμε σε κάτι πολύ βασικό: τι είναι τα memes. Ίσως έχεις πετύχει κάπου online τον όρο, κοντά στη λέξη viral.

Τα memes, στον ενικό meme, διαβάζονται μιμς, αν και στην Ελλάδα διαβάζονται σύμφωνα με την κρίση του καθενός, ξέρεις πώς είναι αυτά. Τα memes, λοιπόν, είναι μια «ιδέα, συμπεριφορά ή στυλ που εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός μίας κουλούρας». Επιστημονικά και wikipediίστικα μιλώντας, γιατί για να στο πούμε απλά είναι πώς κάνεις την τρίχα τριχιά στο Ίντερνετ. Με λίγα λόγια παίρνεις ένα ατυχές περιστατικό, στιγμιότυπο από video, σαρδάμ, ντροπιαστική φωτογραφία, τους αλλάζεις τα φώτα, τα γελοιοποιείς ακόμα περισσότερο και ύστερα τα ανεβάζεις στα social media και τα forums. Οι υπόλοιποι χρήστες απαντάνε με τα δικά τους και γενικά γίνεται το έλα να δεις και σχεδόν ξεχνάς από πού ξεκίνησε όλο αυτό.

Αν σου θυμίζει κάτι η λέξη, καλά κατάλαβες, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μίμημα, δηλαδή την πράξη του μιμείσθαι (το να μιμούμαι, ξέχασες κιόλας το απαρέμφατο;).

Τα memes στο Ίντερνετ, εξαπλώνονται μιμητικά και μπορεί να πάρουν τη μορφή μιας εικόνας, ενός gif (κινούμενη εικόνα), video, site ή hashtag στο Twitter. Μπορούν και να είναι μια λέξη ή φράση ή να περιέχουν επίτηδες μια ανορθογραφία. Αν το θες πιο ακαδημαϊκά, δες εδώ. Αν θες να στο κάνουμε λιανά, θυμάσαι την περίφημη selfie της Ellen De Generes στα Όσκαρ;

Ε, δεν θυμάσαι πόσες εκδοχές είδες online με άλλα κεφαλάκια στη θέση των ηθοποιών του Hollywood; Μέχρι και η Πόπη έκανε τη δική της εκδοχή με τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια τέτοιου είδους σατιρικές εκδοχές ενός αληθινού γεγονότος αναπαράγονται σε δίκτυα στα οποία τον πρώτο λόγο έχει ο χρήστης, τύπου Reddit και imgur, ενώ συχνά καταλήγουν ακόμα και σε ειδησεογραφικά δίκτυα από τη διάσταση που έχουν πάρει.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • εξαπλώνονται πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο,
  • απαιτούν κάποιου είδους κοινωνική διαντίδραση,
  • έχουν αναφορές στην pop κουλτούρα.

Τι είναι τα memes στην πράξη:

Ο παίκτης του NBA Lance Stephenson συνελήφθη από το φακό να κάνει την παρακάτω κίνηση στο συμπαίκτη του. Οι άσχετοι με το άθλημα δεν τον ξέρουμε καν, αλλά μικρή σημασία έχει.

Ποιος ξέρει γιατί; Ήθελε να τον ενοχλήσει σαν να είναι σκύλος, ήθελε να του χαλάσει το τσι, σκεφτόταν να τον φιλήσει;

Το θέμα είμαι ότι αυτό το στιγμιότυπο με λίγη βοήθεια από το Photoshop κατέληξε έτσι:

Δες και αυτή την εκδοχή, όπου ο Θεός δήθεν φυσάει την κασέτα της Nintendo. Τι λες τώρα; Κι εγώ νόμιζα, ότι αυτό γινόταν μόνο στην Ελλάδα. Σε αυτό το συγκεκριμένο απάντησε με tweet και ο επίσημος λογαριασμός της Nintendo.

τι είναι τα memes

Photos: bleacherreport.com