Πως είναι να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου; Αυτή ήταν και η απορία που είχαν οι ερευνητές και οι καλλιτέχνες της ομάδας BeAnother Lab, ο οποίοι συνδύασαν διάφορες τεχνολογίες μαζί με τις αρχές από τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία και ανέπτυξαν ένα καθηλωτικό σύστημα εικονικής πραγματικότητας που δίνει τη δυνατότητα να κατοικήσεις στο σώμα κάποιου άλλου και να βιώσεις την πραγματικότητα-το βλέμμα τους, τους ήχους, τις σκέψεις, ακόμα και συναισθήματα, σαν να είναι δικά σου!

Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού το ονόμασαν The Machine To Be Another και μας το έδειξαν μέσα από videos. Επιτρέποντας στους ανθρώπους να βλέπουν τον κόσμο από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά, η BeAnother Lab θέλει να αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο. Ένας από τους στόχους του πειράματος το gender swap, για παράδειγμα, είναι να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων των διαφορετικών φύλων.

The Mind Teletransporter

Σ αυτή τη χρήση της ανακάλυψης τους οι χρήστες είναι σε θέση να δουν τον εαυτό τους στο σώμα κάποιου άλλου και να ακούσουν τις σκέψεις τους!

Οι χρήστες μεταφέρονται στο σώμα του Youssoupha ενός μετανάστη από την Σενεγάλη που ζει στην Ισπανία. Από ένα διαφορετικό αλλά πανομοιότυπο δωμάτιο ο Youssoupha παρατηρεί και αντιγράφει απόλυτα τις ενέργειες του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Ένα video από τις κινήσεις του μεταδίδεται κατόπιν πίσω στο χρήστη ενώ παράλληλα ακούει τον Youssoupha να λέει ιστορίες για τη ζωή του. Αρκετοί χρήστες παραδέχθηκαν πως αυτό που ζούσαν ήταν τόσο πραγματικό που αισθάνθηκαν πως η φωνή που άκουγαν ήταν όντως η δική τους σκέψη!

Dancing on the Feet

Σε αυτό το επαναστατικό πείραμα μία χορεύτρια η οποία είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα είναι σε θέση να βιώσει την αίσθηση του χορού με τα δικά της πόδια, μεταφέροντας τον εαυτό της μέσα στο σώμα μίας χορεύτριας η οποία κάνει όλες τις χορευτικές φιγούρες που σκέφτεται η άλλη γυναίκα!

 

Η χορεύτρια στην καρέκλα φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά τα οποία συνδέονται ασύρματα με μία video camera την οποία φοράει η άλλη χορεύτρια! Οι περισσότεροι χρήστες σχολίασαν πως έζησαν μία μοναδική εμπειρία η οποία ήταν τόσο όμορφη όσο και σοκαριστική!

Gender Swap

Αυτή η πραγματικά υπερβατική εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει σε έναν άνδρα να δει και να αισθανθεί πως είναι να ζεις στο σώμα μίας γυναίκας και το αντίστροφο! Η ψευδαίσθηση είναι τόσο ισχυρή-και πάλι χάρη στην νευροεπιστήμη –που κανένας χρήστης δεν αισθάνθηκε ότι αυτό που ζούσε ήταν ψεύτικο!