Μπορείς να φανταστείς πιο εντυπωσιακή έναρξη για το σημερινό Μουντιάλ από έναν παράλυτο έφηβο που ελέγχει την κίνησή του με τη δύναμη του εγκεφάλου του;

Το συγκεκριμένο project ονομάζεται Walk Again και ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάθεση του Μουντιάλ στη Βραζιλία. Τότε η περίπτωση ένας παράλυτος έφηβος να ξαναπερπατήσει χρησιμοποιώντας τη σκέψη του έμοιαζε άπιαστο όνειρο και ήταν ένα στοίχημα  για τους ερευνητές αν θα κατάφερναν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους. Μόλις πρόσφατα τελειοποιήθηκαν τεχνολογικά εργαλεία, όπως οι 3D printers, ενώ πριν ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε το πρώτο προσθετικό χέρι με δυνατότητα να ελεγχθεί με τη σκέψη του χρήστη και να κάνει 10 κινήσεις.

Ο στόχος επετεύχθη!  Χάρη στη διεθνή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, όπως το Colorado State University, το Technical University of Munich και το Lily Safra International Institute of Neuroscience of Natal στη Βραζιλία, ο παράλυτος έφηβος έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το αθλητικό γεγονός κλωτσώντας μια μπάλα. Πώς θα γίνει αυτό; Φορώντας έναν εξωσκελετό που θα ελέγχεται από τον εγκέφαλό του.

Το Colorado State University δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο του Walk Again Project, όπου περιγράφεται ακριβώς πώς κάθε στρώμα του κράνους που ελέγχεται με το μυαλό τυπώθηκε με 3D printer, ώστε να χωρέσει το κεφάλι του χρήστη και να συνδεθούν τα ηλεκτρόδια. Βλέποντας το βίντεο θα αντιληφθείς πόσο έχει εξελιχθεί η ρομποτική και πώς η 3D εκτύπωση μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

Το project «Walk Again»

Είναι σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια και φιλοδοξεί να δώσει κίνηση σε παράλυτους ανθρώπους. «Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους για να ελέγχουν την κίνησή τους, ενώ θα λαμβάνουν και αισθητήρια ερεθίσματα από τα χέρια και τα πόδια τους», εξηγεί ο επικεφαλής επιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλης, Βραζιλιάνος με μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα.

Πριν από ένα χρόνο ο Δρ Νικολέλης έκανε το πρώτο βήμα, αναπτύσσοντας «6η αίσθηση»  σε αρουραίους, επιτρέποντάς τους να αγγίξουν το υπέρυθρο φως που τα θηλαστικά κανονικά δεν μπορούν να το εντοπίσουν. Λειτουργεί όπως η συναισθησία, δηλαδή η νευρολογική ανάμειξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία είναι δυνατό, για παράδειγμα, να “ακούει” τις οσμές, να “βλέπει” ή να “μυρίζει” τους ήχους.

Photo: engadget.com