Έχει! Γι’ αυτό και θα μπορούσε να καταλαβαίνει τα συναισθήματά σου. Η Mood Lamp που «πείραξε» ο προγραμματιστής Vittorio Cuculo δείχνει πώς το λογισμικό αναγνώρισης εκφράσεων του προσώπου μπορεί να μετατρέψει τα άψυχα αντικείμενα σε επικοινωνιακές συσκευές.

Ο Ιταλός προγραμματιστής πήρε μια απλή λάμπα ΙΚΕΑ και τη συνέδεσε με ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ώστε να μεταφράσει τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη στο αντίστοιχο χρώμα!

Σύμφωνα με το paper του δημιουργού για το έργο, ο στόχος του συστήματος ήταν να «αφαιρέσει τη διαμεσολάβηση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής». Ο Cuculo περιγράφει το έργο του Mood Lamp ως ένα σύστημα αλληλεπίδρασης που χρησιμοποιεί την αναγνώριση του προσώπου για να επικοινωνήσει μια συναισθηματική κατάσταση σε έναν λαμπτήρα RGB και να λάβει απάντηση με τη μορφή εναλλαγής φωτεινών χρωμάτων.

Το όλο σύστημα λειτουργεί με έναν υπολογιστή και μια web κάμερα που συλλαμβάνει την εικόνα του προσώπου. Χρησιμοποιεί το πρόγραμμα OpenCV για επεξεργασία εικόνας και αναλύει τις συναισθηματικές καταστάσεις μέσα από τις κινήσεις βασικών σημείων του προσώπου ή ειδικών σημάτων που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς. Το λογισμικό λαμβάνει υπόψη του τις λεπτομέρειες, όπως τη θέση πιγουνιού στο πρόσωπο, την κίνηση των φρύδιων, των ματιών και των χειλιών.

Ο Cuculo ανέβασε κι ένα βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί ο λαμπτήρας. Στο βίντεο, ο λαμπτήρας λάμπει με κάπως ουδέτερο χρώμα στην αρχή, όταν ο χρήστης είχε ουδέτερη έκφραση και όταν χαμογέλασε το χρώμα του φωτός της λάμπας άρχισε να αλλάζει σε ροζ. Το χρώμα της λάμπας άλλαξε και πάλι όταν έκανε μια έκφραση έκπληξης και το χρώμα σιγά-σιγά μετατράπηκε σε ένα φωτεινό μπλε χρώμα όταν ο χρήστης έμοιαζε δυσαρεστημένος.