Μήπως, όπως όλοι μας, είσαι από μπερδεμένος και χαμένος μέχρι απηυδισμένος και αγανακτισμένος με τις Ευρωεκλογές; Έμειναν μόλις 3 μέρες για να κατασταλάξεις πολιτικά και επειδή ο χρόνος, εκτός από χρήμα, είναι και λίγος, είπαμε να σε βοηθήσουμε, παρουσιάζοντάς σου 2 εργαλεία για να σχηματοποιηθούν τα θέλω σου.

Σημαντικό:

Τα 2 sites έχουν δημιουργηθεί από αξιόπιστους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα) και είναι ανεξάρτητα. Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα που θα σου εμφανίσουν θα προκύψουν αποκλειστικά και μόνο από τις απαντήσεις σου, βάσει αλγορίθμου. Επίσης, καμία από τις δύο εφαρμογές δεν είναι σχεδιασμένη να προτείνει στους πολίτες πώς να ψηφίσουν, αλλά, απλώς, να τους επιτρέψει να δουν πού βρίσκονται σε σχέση με τα κύρια κόμματα για μια σειρά ζητήματα πολιτικής.

EUvox

Το EUvox είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους με τις θέσεις των κύριων κομμάτων που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές του 2014 για την Ευρωκοινοβούλιο. Το EUvox είναι αποτέλεσμα αυστηρά ακαδημαϊκής εργασίας και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με πολιτικά κόμματα ή κινήματα. Το εργαλείο έχει συγχρηματοδοτηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τομέας ιντερνετικών δραστηριοτήτων και διαδικτυακών μέσων, 2014). Περιλαμβάνονται τα κύρια πολιτικά κόμματα κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένων όσων ήδη βρίσκονται εντός της Ευρωβουλής και όσων είναι πιθανό να λάβουν κάποια από τις έδρες του Ευρωκοινοβουλίου στις επερχόμενες εκλογές σύμφωνα με τα γκάλοπ.

Για να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του EUvox μπες εδώ.

Votematch

Το Votematch.gr αποτελεί την Ελληνική έκδοση του Votematch.eu και είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους  ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των κομμάτων σε  δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To VoteMatch Europe  είναι  ένα διεθνές δίκτυο σε δεκατέσσερις χώρες  της  ΕΕ:

τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Λετονία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Σε πρόσφατες γενικές εκλογές, για παράδειγμα, το Ολλανδικό StemWijzer έφτασε τα 5 εκατομμύρια χρήστες, το Γερμανικό Wahl‐O Mat έφθασε τα 13 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Ελληνικό HelpMeVote έφτασε το μισό εκατομμύριο χρήστες για τις εκλογές του 2012. Σχεδιάστηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Από το σύνολο των ερωτήσεων του votematch.gr, οι 15 είναι κοινές ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται και στις υπόλοιπες συνεργαζόμενες χώρες.
Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων, δείχνει στον χρήστη την εγγύτητά του σε ποσοστό (%) με κόμματα ή υποψηφίους. Στόχος είναι αφενός η ενημέρωση των πολιτών-χρηστών γύρω από θέματα πολιτικής ατζέντας και την στάση των κομμάτων/υποψηφίων ως προς αυτά και αφετέρου η πολιτική ενεργοποίηση των πολιτών.

Για να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του Votematch μπες εδώ.