Τώρα που έρχεται η Καθαρά Δευτέρα, εάν έχεις παιδί σίγουρα θα σε έχει απασχολήσει το θέμα του χαρταετού. Εάν είσαι από εκείνους που προτιμάνε κάτι χειροποίητο και παράλληλα θέλουν να περάσουν λίγο περισσότερο δημιουργικό χρόνο με το παιδί τους, σου έχουμε τη λύση. Εμείς το δοκιμάσαμε και ελπίζουμε να καταφέρει να πετάξει. Φτιάξαμε ένα χαρταετό με τη βοήθεια ενός παιδιού και σου τον παρουσιάζουμε.

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το χαρταετό;

 • 3 ξύλινα πηχάκια 80 εκατοστών το κάθε ένα
 • Χαρτί ή λεπτό νάιλον
 • Σύρμα
 • Σπάγκο
 • Ταινία για το κόλλημα
 • Ψαλίδι
 • Χρωματιστά χαρτιά

Πώς θα φτιάξεις το χαρταετό;

 1. Στα δύο άκρα από κάθε πηχάκι κάνεις μια εγκοπή, για να περάσεις στη συνέχεια το σύρμα.
 2. Δένεις και τα τρία πηχάκια μεταξύ τους με ένα σπάγκο, σε τέτοιο σχήμα ώστε να σχηματίζουν ένα εξάγωνο και αφήνεις περίπου μισό μέτρο σπάγκου να κρέμεται.
 3. Σε κάθε άκρη περνάς το σύρμα περιμετρικά γύρω από το σκελετό του χαρταετού. Για να κρατηθεί το σύρμα κάνεις μια-δύο στροφές γύρω από το πηχάκι.
 4. Ακουμπάς το σκελετό πάνω στο μεγάλο χαρτί  και το κόβεις γύρω γύρω, αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών.
 5. Ζωγραφίζεις το χαρτί και κάνει ό,τι σχέδια θέλεις. Σε αυτό το σημείο άφησε το παιδί σου να κάνει όλη τη δουλειά.
 6. Βάζεις το σκελετό πάνω στο κομμένο και ζωγραφισμένο χαρτί και κολλάς τα περιθώρια προς τα μέσα χρησιμοποιώντας την ταινία.
 7. Στα δυο κάτω άκρα στερεώνεις σπάγκο για να δέσεις στη μέση την ουρά. Η ουρά θα πρέπει να είναι τρεις-τέσσερις φορές μακρύτερη από το χαρταετό.
 8. Κόβεις λωρίδες από τα χρωματιστά χαρτιά και τις δένεις στο σπάγκο(ουρά) αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
 9. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που έδεσες την ουρά, δένεις τα ζύγια. Σε αυτό το σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι από αυτό εξαρτάται το πόσο καλά θα πετάει ο αετός σου. Δένεις λοιπόν δυο κομμάτια σπάγκο στα πάνω άκρα και τα ενώνεις με το σπάγκο που είχες αφήσει να κρέμεται εξαρχής από το κέντρο. Τα ζύγια θα πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.
 10. Τέλος, δένεις στο σημείο που ενώνονται και τα τρία ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα, και ο χαρταετός σου είναι έτοιμος για πέταγμα! Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε κι εμείς να πιστεύουμε!