Η μοριακή κουζίνα ουσιαστικά βάζει τη χημεία στην κουζίνα και αξιοποιεί τη διαφορετική σύσταση των πρώτων υλών των φαγητών όταν αυτά είναι ωμά και όταν είναι μαγειρεμένα. Είναι εντυπωσιακό πόσες δυνατότητες δίνει στο μάγειρα η μοριακή κουζίνα και πόσο εντυπωσιακές συνταγές μπορούμε να δημιουργήσουμε. Λέμε εντυπωσιακές, γιατί το αποτέλεσμα είναι και αισθητικά ενδιαφέρον, εκτός από εξαιρετικά γευστικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα αυγό, που δεν είναι αυγό! Όχι μόνο δεν έχει γεύση αυγού, αλλά στην πραγματικότητα είναι γλυκό. Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις, ακολουθώντας βασικές αρχές της μοριακής κουζίνας.

Τι χρειάζεσαι

1 σφηνάκι βερμούτ

2 ασπράδια αυγού

1/2 φλιτζ. ζάχαρη (λευκή ή μαύρη)

μάνγκο

2 σύριγκες

επιδόρπιο αυγού

Πώς θα φτιάξεις το επιδόρπιο «αυγού»:

  1. Χτύπα τα ασπράδια, τη ζάχαρη και το βερμούτ, μέχρι να διαμορφωθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Για να φτιάξεις τον «κρόκο» του αυγού, πάρε μάνγκο και λιώσε τον, ώστε να γίνει πουρές.
  3. Πολύ προσεκτικά, με ένα οδοντωτό μαχαίρι, μάρκαρε το πάνω μέρους του αυγού περιμετρικά, μέχρι η λεπίδα αρχίζει να ακουμπήσει την εσωτερική μεμβράνη. Είναι πολύ εύκολο να σπάσει το τσόφλι σε αυτό το σημείο, αλλά αν γίνει σωστά, η μεμβράνη μπορεί να μείνει εντελώς άθικτη. Για μεγαλύτερη σιγουριά, μπορείς να το εφαρμόσεις αυτό σε ένα σκληρό βραστό αυγό.
  4. Μόλις κάνεις την προετοιμασία, βάλε τη μους και τον πουρέ σε σύριγγες. Μη βάλεις τη μους μέχρι την κορυφή του αυγού γιατί θα πάρει όγκο και στη συνέχεια.
    επιδόρπιο αυγού
  5. Βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 7 δευτερόλεπτα. Αμέσως θα αυξηθεί ο όγκος της. Με ένα κουτάλι αφαίρεσε τη μους που ξεχειλίζει στην κορυφή. Βάλε στο κέντρο τον πουρέ με τη σύριγγα. Το αλκοόλ θα εξατμιστεί.
  6. Καλύτερα να απολαύσεις το γλυκό σου σχεδόν αμέσως, πριν αρχίσει να πέφτει η μους!

Δες το και στο βίντεο:

Tip

Είναι πολλά τα περίεργα που μπορείς να κάνεις με ένα αυγό: μπορείς να φτιάξεις καρδούλες, να το τηγανίσεις σε ένα ολοστρόγγυλο αυγό μάτι ή να το βάλεις σε ξύδι.

Photos: instructables.com