Διαβάζεις διάφορες δίαιτες στο ίντερνετ ή και δηλώσεις celebritάδων –όπως η Gwyneth Paltrow και η Dina Manzo- ότι κάθε πρωί πίνουν ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι και έτι καταφέρνουν να χάσουν κιλά! Η απορία όμως είναι μία: Μπορεί όντως το ζεστό νερό με λεμόνι όντως να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά ή είναι ένας τιτανοτεράστιος μύθος που σε αναγκάζει να πιεις αυτό το μείγμα;

«Το ζεστό νερό με λεμόνι δεν επηρεάζει το ίδιο τα κιλά και δεν μειώνει το σωματικό βάρος. Η αντικατάσταση όμως κάποιου άλλου ροφήματος –όπως καφές με ζάχαρη- από το ζεστό νερό με λεμόνι, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων, άρα μειώνονται και τα κιλά», λέει η Alissa Rumsey, R.D., εκπρόσωπος του Academy of Nutrition and Dietetics.

Το να πίνεις νερό –ζεστό ή κρύο- με την προσθήκη λεμονιού είτε χωρίς λεμόνι, βοηθάει τον μεταβολισμό να μένει σε λειτουργία. «Το να κρατάς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, επειδή αυξάνει τον μεταβολισμό», λέει η Rumsey και συμπληρώνει: «Αν είσαι από εκείνους που δεν απολαμβάνουν το σκέτο νερό, το να προσθέτεις λίγο λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τη γεύση, χωρίς την προσθήκη θερμίδων».

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το να πίνεις νερό με λεμόνι μπορεί επίσης να μειώσει το φούσκωμα καθώς δρα ως ήπιο, φυσικό διουρητικό, λέει η Rumsey. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις κάποιο φούσκωμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είναι καλύτερα να ψάξεις την αιτία και να δουλέψεις σ αυτήν.

Αν βεβαίως σε ταλαιπωρούν καούρες ή κάποια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να αποφύγει το νερό με το λεμόνι καθώς το λεμόνι θα επιδεινώσει τα συμπτώματά.