Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι πολύ βασικά εργαλεία για να πορεύεσαι στη ζωή σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται να τα δουλέψεις όμως ξεκίνα από ένα βασικό: σταμάτα να μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου και να τον κατηγορείς για κάθε πρόβλημα.

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι πολύ σημαντική και για την εικόνα που έχει ο άλλος για σένα. Σταμάτα λοιπόν να βλέπεις όλα τα στραβά που έχεις και εστίασε στα θετικά που σίγουρα υπερτερούν!

Ανησυχείς για τις ατέλειές σου

Η τελειότητα είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και άγχους. Όταν ο εσωτερικός σου κριτής ξεκινήσει να σε κατηγορεί προσπάθησε να αναλύσεις ποιες είναι οι προσδοκίες και γιατί πρέπει πραγματικά να ανταποκριθείς σ’ αυτές. Και μην ξεχνάς κανένας δεν είναι τέλειος.

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά μας με τα καλύτερα των άλλων, ξεχνώντας ότι όλοι είναι μοναδικοί με τον δικό τους τρόπο. Σύγκρινε τον εαυτό σου μ’ αυτόν που ήσουν στο παρελθόν. Πάρε έμπνευση και μην απογοητεύεσαι.

Υπερπροβολή του εαυτού

Όταν σε μια συνομιλία προβάλλεις υπερβολικά τον εαυτό σου αυτό είναι ένας τρόπος για να σου δώσουν πολλά συγχαρητήρια και να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά ή για να δικαιολογήσεις τις αδυναμίες σου.
Να θυμάσαι ότι είναι οι αδυναμίες μας αυτές που μας κάνουν μοναδικούς. Αποδέξου τες.

Βλέπεις εμπόδια αντί για ευκαιρίες

Όλα τα εμπόδια που πρέπει να υπερνικήσεις για να φτάσεις στους στόχους σου αποτελούν δικαιολογία για σένα για να μην κάνεις τίποτα απολύτως και έπειτα να κατηγορήσεις το εαυτό σου γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν αναποδιές, μόνο εμπειρίες και γνώση. Η αποτυχία είναι ένας λόγος για να αλλάξεις την προσέγγισή που βλέπεις σε ορισμένα θέματα και να μην απορρίψεις συνολικά τον στόχο σου.

Νομίζεις ότι κανείς δεν θα το κάνει καλύτερα από εσένα

H αδυναμία ν’ αναθέσεις μια δουλειά σε κάποιον άλλον επειδή φοβάσαι πως δεν θα την κάνει τόσο καλά είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας και τάσης ελέγχου όλων, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η ανάθεση εργασίας σε άλλους είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης και δεν αφορά κατ’ ανάγκην την εργασία αυτή καθαυτή. Ανακούφισε τον εαυτό σου από μερικές ευθύνες.

Ανησυχείς για το μέλλον σου

Όλοι ανησυχούμε αλλά όταν φαντάζεσαι το χειρότερο δυνατό που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κατάσταση τότε χάνεις ενέργεια. Σκέψου θετικά και να θυμάσαι ότι η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει πάντα με την φαντασία σου.

Αναζητάς την έγκριση των άλλων

Ένας άνθρωπος που έχει συνείδηση και επίγνωση των δυνάμεων του δεν χρειάζεται πάντα την αποδοχή των άλλων, ούτε τους επαίνους. Για κάποιον που δεν έχει αυτοπεποίθηση μια κριτική ισούται με το τέλος του κόσμου.
Μάθε να συνειδητοποιείς την αξία σου. Γίνε ο καλύτερός σου φίλος.

Σπαταλάς χρόνο σε ανούσια ψυχαγωγία

Αν πνίξεις τις αποτυχίες σου σε ψώνια, βόλτες, ταινίες και απλά χάνεις χρόνο και ενέργεια και δεν εργάζεσαι για την αυτοβελτίωση. Καλύτερα να μετατρέψεις τα αρνητικά σου συναισθήματα σε ενέργεια για να αλλάξεις τη ζωή σου. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις, να μελετήσεις, να δημιουργήσεις νέες ιδέες σε τομείς που σε ενδιαφέρουν και να σταθείς ξανά στα πόδια σου.

Δίνεις υπερβολική σημασία σε προηγούμενες αποτυχίες

Χάνεις χρόνο με το να σκέφτεσαι τις αποτυχίες που έχεις στο παρελθόν. Δεν προχωράς μπροστά, δεν βλέπεις τα λάθη σου και απλώς μένεις κολλημένος σε όλα τα αρνητικά.

Πρέπει ν’ αποδεχτείς ότι έκανες ό,τι μπορούσες να κάνεις. Ανέλυσε την πρόοδο σου μέχρι τώρα, δείξε στον εαυτό σου λίγη αγάπη και κατανόηση. Και να είσαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό τα λάθη σου, επειδή απλά δεν τους ενδιαφέρουν.