Βρέθηκε το μυστικό για την μακροζωία! Δεν φαντάζεσαι πόσο απλό είναι!

LIKE US ON FACEBOOK

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν το κομμάτι που λείπει από το παζλ σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί μακροζωία.

Ένα πολύ κοινό φάρμακο, το λίθιο, θεωρείται πως είναι το κλειδί για τη μακροζωία… τουλάχιστον για τις μύγες, όπως διαπίστωσαν ερευνητές σε πειράματα που έκαναν σε εργαστήριο.

Σε χαμηλές δόσεις, το λίθιο μπορεί να παρατείνει τη ζωή των μυγών. Οι επιστήμονες λένε ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα και με καλύτερη υγεία.

Το λίθιο χρησιμοποιείται κυρίως στην ψυχιατρική για να βοηθήσει στην εναλλαγή της διάθεσης, όμως σε υψηλές δόσεις κρύβει κινδύνους για σοβαρές παρενέργειες.

Το πώς ακριβώς δρα το λίθιο στον εγκέφαλο δεν έχει διευκρινιστεί, όμως στις μύγες φαίνεται πως μπορεί να παρατείνει τη ζωή μπλοκάροντας τη χημική ουσία που είναι γνωστή ως GSK-3.

Το επόμενο βήμα, λένε οι ερευνητές, είναι το λίθιο να δοκιμαστεί και σε άλλα ζώα με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός φαρμάκου για τους ανθρώπους.

Οι μύγες έζησαν κατά μέσο όρο 16% περισσότερο όταν έλαβαν χαμηλές δόσεις λιθίου. Σε υψηλές δόσεις, ωστόσο, μείωσε τη διάρκεια ζωής τους.

Στη σύγχρονη ιατρική, το λίθιο χρησιμοποιείται για την προώθηση της σταθερότητας της διάθεσης στη διπολική διαταραχή και εξετάζεται επίσης για τη θεραπεία της εξασθένησης της μνήμης.

Photo: SPL
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved