Είναι αλήθεια! Οι Βρετανοί επιστήμονες πλέον έχουν την δυνατότητα και παράλληλα την άδεια να προχωρούν σε γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων.

Αξίζει να τονιστεί πως είναι η πρώτη φορά που μια χώρα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί την τεχνική της γενετικής τροποποίησης.

Η έγκριση, η οποία αφορά τη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, δόθηκε την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου από την αρχή για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία(HFEA).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, τα πειράματα αναμένεται να διεξαχθούν στο Ινστιτούτο Francis Crick που βρίσκεται στο Λονδίνο. Όπως μάλιστα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσω της γενετικής παρέμβασης, θα είναι σε θέση να βρουν εξηγήσεις για το έχει συμβαίνει και δεν ολοκληρώνεται με επιτυχία μια εγκυμοσύνη, θέτοντας ως παράδειγμα της περιπτώσεις των αποβολών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα καταφέρουν να ρίξουν φως στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σημείωση!

Αν και οι επιστήμονες θα έχουν την άδεια να τροποποιήσουν τα ανθρώπινα έμβρυα πρέπει να τονιστεί πως δε θα επιτρέπεται  να τα εμφυτεύσουν σε γυναίκες.

Η άδεια που δόθηκε στους Βρετανούς επιστήμονες αφορά τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Crispr-Cas9 και επιτρέπει στους ειδικούς να βάζουν στόχο τα ελαττωματικά γονίδια που βρίσκονται στο DNA και στη συνέχεια να τα εξουδετερώνουν.

Αίτημα χορήγησης άδειας για γενετική τροποποίηση είχε υποβληθεί από την Κίνα το 2015, αλλά απορρίφθηκε.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της HFEA;

Εγκρίναμε το αίτημα της γιατρού Kathy Niakan  του Ινστιτούτου Francis Crick (του Λονδίνου) να προσθέσει τη δυνατότητα γενετικής τροποποίησης

Το συγκεκριμένο αίτημα είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και στόχο είχε να μελετηθούν τα γονίδια τα οποία παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων που θα σχηματίσουν στη συνέχεια τον πλακούντα.

Η γενετική τροποποίηση εμβρύων, για λόγους θεραπείας, είχε απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια, από το 2009 επιτρέπεται η έρευνα, με τον όρο τα έμβρυα να καταστρέφονται έπειτα από δύο εβδομάδες το πολύ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ερευνητές από την Κίνα είχαν δηλώσει πως κατάφεραν να τροποποιήσουν ένα γονίδιο το οποίο παρουσίαζε ελαττώματα και ήταν υπεύθυνο για μια θανάσιμη ασθένεια του αίματος.

Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε πρώτη φορά και προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες. Ενώ παράλληλα είχε θέσει  στο τραπέζι ζητήματα δεοντολογίας.