Η παχυσαρκία στους σκύλους είναι συχνό φαινόμενο. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η παχυσαρκία στα σκυλάκια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Η απώλεια βάρους είναι το κλειδί για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων υγείας.

Όμως, πώς θα μπορέσεις να βοηθήσεις το σκυλάκι σου να χάσει βάρος χωρίς να ταλαιπωρηθεί;

Δύο είναι τα μυστικά: Διατροφή και άσκηση!

Διατροφή

Το να δίνεις στο σκυλάκι σου ό,τι περίσσεψε απ’ το δικό σου φαγητό και μάλιστα σε τακτική βάση είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Παράλληλα, ορισμένες τροφές για σκύλους αλλά και λιχουδιές μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους του σκύλου σου. Ο κτηνίατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη τροφή για τον τετράποδο φίλο σου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε ίνες.

σκύλος σε ζυγαριά

Όμως, ακόμα και μια φαινομενικά υγιεινή τροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα βάρους στον σκύλο σου, εάν δεν δίνεται με μέτρο. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα ν’ αφήνεις το πιατάκι του σκύλου σου όλη τη μέρα γεμάτο, γιατί απλά δεν ελέγχεις το πότε και φυσικά το πόσο τρώει. Μέτρα πάντα την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει ο σκύλος σου.

Άσκηση

Προφανώς ένα παχύσαρκο σκυλάκι χρειάζεται και άσκηση μαζί με τη διατροφή για να καταφέρει να χάσει βάρος. Εάν ο σκύλος σου δεν περπατάει αρκετά καθημερινά, ήρθε η ώρα να το κάνει.

Ακόμα καλύτερα είναι εάν βρεις ορισμένες ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε μαζί σαν παιχνίδι. Τότε σίγουρα δεν θα μπορέσει να σου πει όχι, ενώ θα το απολαμβάνει.

Φρόντισε πάντα, όμως, οι ασκήσεις που επιλέγεις να είναι κατάλληλες για το μέγεθος και το βάρος του σκύλου σου για να μην τον εξουθενώσεις.

Photo: Getty