Η αλήθεια είναι πως όλοι θεωρούμε τους εαυτούς μας εξειδικευμένους στην επικοινωνία, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Είσαι ομιλητής αλλά όταν βρίσκεσαι σε μία κοινωνική δεξίωση η οποία σε ενθουσιάζει δεν βάζεις γλώσσα μέσα. Προσπαθείς να βγάλεις τον συνομιλητή σου από την δύσκολη θέση μιλώντας ακατάπαυστα. Ωστόσο, σε μία συνομιλία πρέπει να συμμετέχουν 2 άτομα και πίστεψέ μας ο συνομιλητής σου δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένος που δεν μπορεί να βρει ευκαιρία να μιλήσει και εκείνος. Το ξέρουμε ότι σου βάζουμε δύσκολα, αλλά πρέπει να σταματήσεις να μιλάς και ν’ ακούς τον άλλον κιόλας. Διάβασε τους παρακάτω τρόπους για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

συζήτηση

Τρόποι για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

  • Κάνε ερωτήσεις

Το να πετάς μερικές φιλικές απορίες εδώ και εκεί δεν είναι αρκετό. Πρώτον, πρέπει να είναι το σωστό είδος ερωτήσεων. Όχι μόνο ρητορικές οι οποίες δημιουργούν μία σύντομη παύση πριν ξεκινήσεις να μιλάς ξανά. Επίσης, δεν πρέπει να ρωτήσεις κάτι απλό που μπορεί να απαντηθεί με μια λέξη. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να κάνεις τον συνομιλητή σου ν’ ανοιχτεί, δίνοντας και στους δυο σας την ευκαιρία να συμβάλλετε ισότιμα στην συζήτηση.

  • Άκουσε «ενεργά»

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μιλάς όλη την ώρα για να θεωρείται η συζήτηση ενδιαφέρουσα. Αν έπρεπε ποτέ να διατηρήσεις μια συνομιλία με κάποιον που μιλούσε μόνο για τον εαυτό του, μάλλον θα απομακρυνόσουν αμέσως.

Όταν δίνεις στο άλλο άτομο την ευκαιρία να μιλήσει, σιγουρέψου ότι ακούς ενεργά αυτό που λέει – αντί να το ακούσεις απότομα, ενώ απλά περιμένεις τη δική σου ευκαιρία για να μιλήσεις ξανά.

Το να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή δεν είναι μόνο ευγενικό, αλλά και θα σου εξοικονομήσει χρόνο με κάτι που είναι εντελώς άσχετο απ’ αυτό που μόλις συζητήθηκε.

  • Kάνε εξάσκηση μ’ έναν φίλο σου

Εάν θες σοβαρά να αλλάξεις τις κακές συνήθειες σου, κάνε εξάσκηση με ένα φίλο σου προσπαθώντας να είσαι περισσότερο ακροατής παρά ένας ομιλητής.

Μπορείς παράλληλα να τον διακόπτεις και να του λες ότι μιλάει πάρα πολύ αν το κάνει αυτό. Μετά από αρκετές διορθώσεις, θ’ αρχίσεις να συνειδητοποιείς τις δικές σου τάσεις και να βελτιώνεσαι.

  • Παίξε Ping-Pong

Όχι, δεν εννοούμε ότι πρέπει να πιάσεις μία ρακέτα και να παίξεις ένα πραγματικό παιχνίδι. Αλλά, αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να θυμηθείς πώς θα πρέπει να μοιάζει η ανατομία μιας υγιούς συνομιλίας.

Υπάρχει ένας φυσικός, ισορροπημένος ρυθμός που υπαγορεύει ότι εσύ και ο συνομιλητής σου πρέπει να μιλάτε σε ίσα μέρη, σαν να πετάτε μια μπάλα ping-pong μπρος-πίσω.

Δοκίμασε τις παραπάνω συμβουλές έτσι ώστε να βελτιώσεις και εσύ τις δεξιότητες σου σχετικά με την επικοινωνία και θα καταφέρεις από αιώνιος ομιλητής να γίνεις ένας καλός ακροατής!

δουλειά