Θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο να πάθεις Αλτσχάιμερ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άνοιας; Πρόσεξε τι τρως! Και για την ακρίβεια βάλε στη διατροφή σου ορισμένες από τις παρακάτω τροφές που οι ερευνητές έχουν συσχετίσει με χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια. Σου δίνουμε τροφή για σκέψη στη κυριολεξία!

Καφές

Η καφεΐνη γενικά και ο καφές ειδικά έχει συσχετιστεί με γνωστικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου εξέλιξης ήπιας γνωστικής εξασθένησης έως άνοιας.

Μήλα

Ο χυμός μήλου έχει αποδειχθεί από έρευνα ότι αντιστρέφει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια που προκαλείται από μια ελλιπή διατροφή, καθώς και ότι προστατεύει τους εγκεφάλους τους από το σήμα κατατεθέν της συσσώρευση της Β- αμυλοειδούς πρωτεΐνης που είναι παρούσα στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ξηροί καρποί

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν βελτιωμένη μνήμη και ανάκληση σε άτομα των οποίων η γνωστική λειτουργία είναι φυσιολογική, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να βελτιώσουν τη μνήμη σε όσους έχουν ήδη τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κανέλα

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κανέλα, όταν χορηγείται σε ποντίκια, συσχετίζεται με μία βελτίωση στην ικανότητα να καθαρίσει η συσσώρευση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που είναι συνδεδεμένη με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, καθώς και με μια βελτίωση της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι συχνά, αλλά όχι πάντα, τα αποτελέσματα σε ποντίκια είναι όμοια με εκείνα στους ανθρώπους.

Φρούτα και λαχανικά

Μια υγιής διατροφή με φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Βάλε ένα πιάτο με πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα για να εξασφαλίσεις ότι ικανοποιείς τις ανάγκες του σώματός σου για βιταμίνες.