Οκ, ούτε και εμείς είμαστε λάτρεις τους και ψάχνουμε τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα καρότα! Και τις βρήκαμε, καθώς ψάχναμε τρόπο να απαντήσουμε στη μαμά μας, η οποία επέμενε να τρώμε καρότα για να παίρνουμε τη βιταμίνη Α!

Υπάρχουν δύο τύποι της βιταμίνης Α, ο ένας τύπος είναι αυτός που προσλαμβάνουμε κυρίως από ζωικά προϊόντα (ρετινόλη), και εκείνος που προέρχεται κυρίως από φυτικά τρόφιμα (βητα-καροτένιο). Και οι δύο τύποι είναι σημαντικοί, αλλά δεν χρειάζεται να δεσμευτούμε με τα καρότα! Υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν στην πραγματικότητα να μας παρέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, ανά μερίδα από μισό φλιτζάνι ωμά καρότα, το οποίο έχει 10.692 διεθνείς μονάδες (IU) ρετινόλης και 0.534 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνη.

Μία κούπα πουρέ κολοκύθας

Η κολοκύθα περιέχει τόνους βιταμίνης Α και δεν έχει σημασία πώς θα καταναλωθεί!  Ένα φλιτζάνι πουρέ μπορεί να παρέχει 14.100 IU ρετινόλης και 0.706 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνη.

Μισή γλυκο -πατάτα ψημένη

Οι γλυκοπατάτες μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας σε  υδατάνθρακες ενώ εξακολουθεί να είναι γεμάτη με βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη A. Μία πατάτα περιέχει 21,909 IU ρετινόλης και 1.096 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης, ή 438% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και περιέχει και περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα!

Μία σαλάτα μικρή με λαχανίδα

Η λαχανίδα είναι από τα πιο γνωστά superfood για ένα λόγο: Πέρα από τα 70.829 IU ρετινόλης και τα 3,5 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης τα οποία μπορείς να βρεις σε τέσσερα φλιτζάνια λαχανίδας, θα λάβεις και 500% από την ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνεις καθημερινά και 3.000%της βιταμίνης Κ! Δεν το λες και άσχημα!

 1 κουταλιά μουρουνόλαδο

Το ιχθυέλαιο μορεί να έχει απαίσια γεύση αλλά είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την καρδιά, το δέρμα, και μάχεται το Αλτσχάιμερ, μαζί με μια σειρά από άλλες λειτουργίες. Αλλά μια κουταλιά μουρουνέλαιο περιέχει επίσης 13.600 IU ρετινόλης και τέσσερα χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης, άρα σου παρέχει οκτώ φορές πάνω από ότι μισό φλιτζάνι καρότα.