Έχεις παρατηρήσει κάτι που δεν περίμενες και δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς. Το παιδί σου φοβάται τα σκυλιά και έτσι κάθε φορά που τα βλέπει βάζει τα κλάματα ή τρέχει να κρυφτεί. Αυτό ονομάζεται ζωοφοβία και είναι κάτι που έχει και επιστημονική εξήγηση.

Τι είναι η ζωοφοβία;

Ζωοφοβία είναι ο έντονος φόβος που νιώθει το άτομο όταν αντικρίζει ένα ζώο. Αυτός ο φόβος έχεις ένταση, διάρκεια αλλά και πολλές φορές υπερβολικές αντιδράσεις.

Αρχικά θα σου πούμε να μην απελπίζεσαι για το πως θα το διαχειριστείς. Η ζωοφοβία αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη φοβία που εκδηλώνεται κυρίως στην παιδική ηλικία αλλά μπορεί και να διαρκέσει για μια ολόκληρη ζωή.

Τι να κάνεις αν το παιδί σου φοβάται τα σκυλιά;

Χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί για να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει την φοβία που έχει προς τα ζώα. Καλό θα ήταν αρχικά να μην πιέζεις το παιδί σου να το κάνει αλλά να το βοηθήσεις να έρθει αντιμέτωπο με τον φόβο του σιγά σιγά.

Η επαφή τους πρέπει να γίνεται σταδιακά και μέχρι εκεί που το παιδί αντέχει την παρουσία του ζώου. Καλό θα ήταν να προτιμούνται ζώα που είναι μικρότερα από τα παιδιά, τόσο στο μέγεθος όσο και στην ηλικία.

Αν το παιδί σου συνεχίζει να φοβάται τα σκυλιά ή και γενικότερα τα ζώδια καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό και να τον συμβουλευτείτε.