Εάν εφαρμόσεις το eyeliner στο εσωτερικό της γραμμής των βλεφαρίδων, είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσει στο μάτι σου και να προκαλέσει μόλυνση. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που έγινε στον Καναδά αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό.

Ο επικεφαλής της μελέτης λέει ότι έρχονται πολλοί ασθενείς στην κλινική επειδή τους έχει κολλήσει eyeliner στους φακούς επαφής ή επειδή έχουν παγιδευτεί υπολείμματα eyeliner στο εσωτερικό μέρος του ματιού τους.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εντοπιστεί πώς ακριβώς προκαλείται αυτό: όταν το eyeliner εφαρμόζεται μέσα ή έξω από τη γραμμή των βλεφαρίδων.

Έτσι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν γυναίκες μεταξύ 26 και 30 ετών, που δεν είχαν κάποια γνωστή πάθηση στα μάτια τους. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ, ανάλογα με το πού θα εφάρμοζαν το eyeliner. Την επόμενη μέρα, εφάρμοσαν το eyeliner στο αντίθετο σημείο.

Οι ερευνητές τράβηξαν βίντεο από τα μάτια της κάθε γυναίκας 5 με 10 λεπτά μετά την εφαρμογή του μακιγιάζ για να μετρήσουν πόσα σωματίδια του eyeliner είχαν μετακινηθεί μέσα στο μάτι.

Βρήκαν τελικά ότι όταν το eyeliner εφαρμόζεται στην εσωτερική γραμμή των βλεφαρίδων, μετακινούνται 15-30% περισσότερα σωματίδια μέσα στο μάτι. Επίσης όταν το μακιγιάζ ήταν στην εσωτερική γραμμή των ματιών, μετακινήθηκε πιο γρήγορα μέσα στο μάτι.

Ο δεύτερος γύρος βιντεοσκόπησης που έγινε μετά από δύο ώρες, έδειξε ότι είχαν μείνει από ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα eyeliner μέσα στο μάτι.

Οι ερευνητές είπαν ότι παρόλο που η έρευνα ήταν μικρή, πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις γυναίκες, καθώς το eyeliner και άλλα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στα μάτια, εάν δεν εφαρμοστούν καταλλήλως.