Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν τα υψηλής τεχνολογίας  3D σνακ με την υγεία ή τη γεύση. Η Ολλανδή σχεδιάστρια τροφίμων Chloé Rutzerveld ελπίζει να αλλάξει αυτή την αντίληψη.

Η Rutzerveld είπε ότι το καινούριο της project, που φαντάζεται 3D εκτυπωμένα κομψά και υγιεινά ορεκτικά, δίνει πραγματικά τροφή για σκέψη.

«Είναι ένα παράδειγμα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά με πλήρως φυσικά, υγιεινά, και βιώσιμα τρόφιμα που κατέστησαν δυνατά με το συνδυασμό πτυχών της φύσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού», εξήγησε η Rutzerveld.

Το σχήμα του σνακ σαν καλάθι θα τυπωθεί χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που μοιάζει με ζελατίνη και είναι φιλική προς τους χορτοφάγους. Όπως το σνακ θα βγαίνει από τον εκτυπωτή, θα εμπλουτίζεται με σπόρους και ζύμη. Μετά από μερικές μέρες, στα καλάθια θα φυτρώσει μια γευστική καλλιέργεια λαχανικών και μανιταριών. Σύμφωνα με την Rutzerveld, είναι επιλογή του καταναλωτή σε ποια στάδιο θα επιθυμήσει να φάει το σνακ.

«Καθώς τα ορεκτικά ανοίγουν τον εκτυπωτή, είναι εύκολο να δει κανείς τις ευθείες γραμμές της τεχνολογίας. Αλλά καθώς αναπτύσσεται, μπορείς να δεις οργανικά σχήματα. Μπορείς τα στάδια της ανάπτυξης, καθώς επίσης και την εξέλιξη της γεύσης και του αρώματος», είπε η Rutzerveld.

Αυτή τη στιγμή το project είναι απλά μια ιδέα. Η Rutzerveld είπε ότι οι εκτυπωτές 3D δεν είναι ακόμα αρκετά αναπτυγμένοι για να παράγουν κάτι τόσο πολύπλοκο. Είπε ότι θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι η 3D εκτύπωση να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάτι πιο περίπλοκο από τη ζάχαρη, τη ζύμη και τη σοκολάτα.

«Φαίνεται σαν να είναι εύκολο, αλλά δεν είναι»

Photos: abcnews.com