Όσο πιο κουρασμένος νιώθεις τόσο πιο έντονη μπορεί να σου φαίνεται η άσκηση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί προπονητές θεωρούν πως μια “ένεση” καφεΐνης πριν την προπόνηση μπορεί να κάνει την άσκηση πιο εύκολη με λιγότερο πόνο και κόπωση.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ βοηθάει όντως στην άσκηση; Κι ενώ η επιστήμη δεν είναι ακόμα σταθερή για τον ρόλο της καφεΐνης οι έρευνες μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές.

Η κύρια επίδραση της καφεΐνης στο σώμα είναι ότι αυξάνει την εγρήγορση γεγονός που μπορεί να κάνει την προπόνηση να μην φαίνεται τόσο δύσκολη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύες να κάψουν περισσότερο λίπος.

Η θεωρία: Οι μύες χρησιμοποιούν γλυκογόνο, μια αποθηκευμένη εκδοχή γλυκόζης για ενέργεια και όταν τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται οι μύες γίνονται πιο ασθενείς και λιγότερο αποτελεσματικοί, οδηγώντας σε εξάντληση. Ωστόσο, οι μύες μπορούν να κάψουν λίπος και όταν το κάνουν δεν κουράζονται τόσο εύκολα.

Η καφεΐνη μπορεί να κάνει τους μύες να κάψουν λίπος πιο γρήγορα και έτσι να διατηρήσουν περισσότερα αποθέματα γλυκογόνου και να δώσει στους μύες περισσότερο χρόνο πριν “εξαντληθούν””.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη και λιγότερο επίπονη προπόνηση.

Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να θέλει κάποιο χρόνο για να λειτουργήσει. Τα οφέλη είναι προφανή σε μακρύτερες περιόδους άσκησης αντοχής αντί για βραχυπρόθεσμα είδη.

Δεν είναι ακόμα βέβαια πόσο καιρό πρέπει να ασκείσαι για να μπορεί η καφεΐνη να ενεργοποιήσει την καύση λίπους στους μύες, αλλά οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως επιδρά περίπου δύο ώρες μετά.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καφέ χρειάζεσαι. Μέχρι πρόσφατα το σκεπτικό ήταν πως δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να γίνει ανεκτικό στην καφεΐνη, οι συνηθισμένοι πότες καφέ θα χρειαστούν ένα επιπλέον φλιτζάνι.

Γενικότερα, η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε ένα πρόγραμμα άσκησης ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται και με αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι οι πονοκέφαλοι, η αρτηριακή πίεση και το έλκος στομάχου.

Photo: lolostock.com