Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε για το τι ακριβώς πρέπει να τρώμε πριν και μετά την προπόνηση και τώρα έχουμε την απάντηση.

Όχι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό γεύμα ή σνακ που μπορείς να τρως πριν ή μετά τις προπονήσεις που θα σε μετατρέψει σε Wonder Woman, υπάρχουν ωστόσο κάποια θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς στο γυμναστήριο.

Να σημειώσουμε ότι κάθε τροφή δεν ταιριάζει σε όλους το ίδιο, καθώς επίσης ότι οι επιλογές διατροφής ποικίλουν επίσης ανάλογα με το αν οι στόχοι σας επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, την αντοχή, την απώλεια λίπους κλπ..

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η διατροφή πριν από την προπόνηση έχει να κάνει περισσότερο με την απόδοση και η διατροφή μετά την προπόνηση έχει να κάνει περισσότερο με την ανάκαμψη.

Πριν την προπόνηση

Αν γυμναστείς σε 1-3 ώρες

Επέλεξε ένα καλό μικρό γεύμα ή σνακ με μια καλή ισορροπία από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, όπως πλιγούρι βρώμης, σαλάτα με πρωτεΐνες και λίπη, φρούτα και ξηρούς καρπούς, τοστ αβοκάντο με αυγό, γιαούρτι με φρούτα ή granola, ένα μικρό θρεπτικό smoothie ή μια χούφτα λαχανικά.

Εάν γυμναστείς σε λιγότερο από 30 λεπτά

Επέλεξε κάτι ελαφρύτερο και περισσότερο επικεντρωμένο σε υδατάνθρακες για να εξασφαλίσεις περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος σου, όπως μερικά φρούτα ή crackers. Επίσης, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι είσαι αρκετά ενυδατωμένη.

Μετά την προπόνηση

Η διαδικασία ανεφοδιασμού μετά την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση της ενέργειας (γλυκογόνο) του σώματος σου.

Ο μεταβολισμός αυξάνεται μετά την προπόνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι καις τις θερμίδες γρηγορότερα, τα συστήματα επεξεργασίας του σώματός σου εργάζονται επίσης σε υψηλή ταχύτητα και είναι πολύ δεκτικά στη διατροφή και την αποκατάσταση.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού γεύματος ή σνακ μετά την προπόνηση εντός 1-2 ωρών είναι ένας μεγάλος στόχος για την ανασύσταση του γλυκογόνου, τη μείωση της διάσπασης πρωτεϊνών και την αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Με άλλα λόγια, να ανεφοδιάζει, να διατηρεί άπαχο μυ, να μειώνει τον πόνο και να βοηθά την ικανότητα του σώματός σου να κατασκευάζει νέους υγιείς ιστούς.

Μετά την προπόνηση λοιπόν μπορείς να επιλέξεις ένα smoothie λαχανικών και φρούτων, μία ομελέτα, γιαούρτι με φρούτα και chia, βρώμη με γάλα, ψητά λαχανικά, τόνος, κοτόπουλο.

Photo: Ann Hair