Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης  παρουσιάζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και για καρδιακές προσβολές. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με πολύ χοληστερίνη πρέπει να παίρνουν φάρμακα που έχουν πολλές στατίνες. Οι στατίνες  παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης στο ήπαρ.  Ωστόσο, η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή κυτταρική λειτουργία. Έτσι, λοιπόν, δεσμεύει και χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.

Ωραία μέχρι εδώ… το γνωστό παιχνίδι Pac-man που κολλάει;
Έτσι χαρακτηρίζουν οι γιατροί το νέο φάρμακο που καταπολεμά την χοληστερίνη. Το φάρμακο Alirocumab “καταπίνει” μια πρωτεΐνη και δεν αφήνει την κακή χοληστερίνη να αναπτυχθεί στο ήπαρ. Το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που παίρνουν ήδη στατίνες ή σε άτομα που ο οργανισμός τους αντιδρά στις στατίνες.

Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι  ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια,  πόνο στις αρθρώσεις, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Εκτός όμως από αυτές τις παρενέργειες, υπάρχουν άτομα που οι στατίνες δεν λειτουργούν σωστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που “έφτιαξαν” αυτό το φάρμακο, όσοι το πήραν  κατάφεραν να μειώσουν πάρα πολύ τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Οι ερευνητές αναφέρουν  και περιπτώσεις ασθενών που μετά το φάρμακο, η χοληστερίνη τους ήταν ίση με την χοληστερίνη ενός μωρού.

Τα φάρμακα στατίνων μειώνουν την χοληστερίνη κατά 50%. Το φάρμακο Alirocumab μειώνει επίσης, την χοληστερίνη κατά 50%. Ο συνδυασμός και των δυο λοιπόν, μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Kausik Ray του νοσοκομείου St George του Λονδίνου αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει παρατηρήσει κάποια παρενέργεια στο φάρμακο αυτό. Βέβαια συνεχίζει την μελέτη για να είναι τελείως έτοιμο. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αν δεν γίνει ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιδράσεις και τις αντιδράσεις του Alirocumab δεν πρόκειται να τον βγάλουν στην αγορά για μαζική χορήγηση.