Το να έχεις παραπάνω κιλά και να μην γυμνάζεσαι είναι δύο σίγουροι τρόποι να μειώσεις τα χρόνια που θα ζήσεις. Ποιο από τα δύο είναι όμως χειρότερο: να μην είσαι σε φόρμα ή να είσαι παχύς; Οι ερευνητές σου λένε πάντως ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί δύο φορές περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν τα παραπάνω κιλά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge συνέκριναν τη μάζα του σώματος, την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς και άλλα δεδομένα υγείας περισσότερων από 300.000 αντρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 12 ετών.

Παρατήρησαν μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων που δεν γυμνάζονταν κι εκείνων που είχαν μια μέτρια φυσική δραστηριότητα. Έτσι κατέληξαν στο αποτέλεσμα ότι η καθιστική ζωή έχει το διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σαν να έχεις δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο.

Ένα ακόμα εύρημα ήταν το ότι οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονταν καθόλου είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τα άτομα που ασκούνται έστω και λίγο (3.5 ώρες την εβδομάδα).

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περπατάς έστω για 20 λεπτά την ημέρα, ώστε να έχεις 30% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η φυσική δραστηριότητα προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία σου, όπως τα θετικά αποτελέσματα στην πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα λιπίδια του αίματος και πολλά ακόμη.

Οι άντρες ειδικά πρέπει να προσέχουν περισσότερο καθώς έχουν περισσότερους πρόωρους θανάτους και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σχέση με τις γυναίκες. Γι’ αυτό άντρες, γυμναστείτε!