Επειδή σίγουρα θα έχεις πέσει κι εσύ θύμα των διαφημιστικών εταιρειών – και όχι μια, αλλά πολλές φορές- και θα αναρωτιέσαι πώς στο καλό καταφέρνουν να σε πείσουν, ήρθε η ώρα να μάθεις την αλήθεια. Το μυστικό κρύβεται στη θεωρία της αγκύρωσης, ναι ναι καλά θυμάσαι αυτή τη θεωρία για την οποία σου είχαμε μιλήσει παλιότερα. Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω και μάθε πώς σε πείθουν οι διαφημιστικές.

Πώς λειτουργεί όμως αυτό στην πράξη;

Σενάριο 1: Έστω ότι περπατάς στο δρόμο και περνάς ένα μαγαζί με παπούτσια. Βλέπεις ένα ζευγάρι παπούτσια που σου αρέσουν και ήταν ακριβώς αυτό που ήθελες. Βλέπεις όμως και την τιμή που είναι 120 ευρώ. Επειδή δεν είχες σκοπό να ξοδέψεις τόσα χρήματα, το αφήνεις με την ελπίδα να πέσει η τιμή σε λίγο καιρό.

Σενάριο 2: Περπατάς στο δρόμο και πέφτεις πάνω σε ένα τέλειο ζευγάρι παπούτσια. Είναι ακριβώς αυτά που έψαχνες. Βλέπεις την τιμή: 120 ευρώ από 300. Αυτό είναι ένα τέλειο deal, σκέφτεσαι. Απλά μπαίνεις στο κατάστημα και τα αγοράζεις, για να μη χάσεις αυτή την τρελή ευκαιρία.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η τιμή των παπουτσιών ήταν 120 ευρώ. Ξέρεις όμως γιατί δεν τα αγόρασες στην πρώτη περίπτωση, αλλά στη δεύτερη τα αγόρασες; Γιατί στο πρώτο σενάριο η τιμή-άγκυρα ήταν τα 120 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση η τιμή-άγκυρα ήταν τα 300 ευρώ, μια τιμή πολύ υψηλότερη από την τελική.

Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν τα καταστήματα και οι διαφημίσεις σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, γιατί ο καταναλωτής θέλει να του δώσεις μια αρχική μεγαλύτερη τιμή για να του προσφέρεις στη συνέχεια την πραγματική αξία, που είναι όμως χαμηλότερη από την αρχική.

Την ίδια τεχνική χρησιμοποιούν για παράδειγμα και οι αυτοκινητιστικές βιομηχανίες, που σου λένε στη διαφήμιση “θα το βρείτε από 11.995 ευρώ”. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τότε ότι το αυτοκίνητο κάνει 11.000 και όχι 12.000 παρά 5 ευρώ. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να σε πείσουν!

Τώρα που ξέρεις, ελπίζουμε να το σκέφτεσαι δύο φορές πριν αποφασίσεις ότι κάτι σε συμφέρει να το αγοράσεις. Και πάντα να συγκρίνεις τις τιμές, ειδικά όταν πρόκειται να κάνεις μια δαπανηρή αγορά.