Όταν σκεφτόμαστε ποια είναι η ιδανική τροφή για το σκύλο το μυαλό μας πηγαίνει απευθείας στα μαγειρεμένα κόκκαλα. Τελικά δίνουμε κόκκαλα στο σκύλο όμως ή είναι ακόμα μία απαγορευμένη τροφή;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις πως δίνουμε αρκεί να μην είναι από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, να σε ενημερώσουμε πως η πεποίθηση μας πως σκύλος και κόκκαλο είναι ο ιδανικός συνδυασμός είναι λανθασμένη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κατοικίδιο μας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κτηνιατρικής στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αυτό είναι απαγορευτικό, αφού τα κόκκαλα δεν είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που είναι κακή ιδέα το να δώσουμε μαγειρεμένο κόκκαλο στο σκύλο; Οι εξής 8 -ξεκινώντας από τους λιγότερο σημαντικούς:

  1. Σπασμένα δόντια: Μπορεί να απαιτηθεί ακριβή κτηνιατρική οδοντιατρική
  2. Τραυματισμός γλώσσας ή στόματος: Μπορεί να έχει αιματηρά αποτελέσματα και παράλληλα με το βρώμικο κόκκαλο, να χρειαστεί άμεσα ο σκύλος να μεταφερθεί σε κτηνίατρο.
  3. Τραυματισμός του οισοφάγου: Ο οισοφάγος είναι η ένωση του στόματος με το στομάχι. Αν το κόκκαλο κολλήσει στο σημείο αυτό, ο σκύλος θα έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κλινική.
  4. Τραυματισμός του λάρυγγα: Ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού, μπορεί να κολλήσει στον λάρυγγα και να δυσκολεύεται ο σκύλος σας στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο.
  5. Στομάχι: Αν το κόκκαλο φτάσει επιτυχώς στο στομάχι, υπάρχει η πιθανότητα να είναι πολύ μεγάλο για να περάσει από εκεί στα έντερα. Ανάλογα από το μέγεθος του οστού, το σκυλί μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση ή ακόμα και επώδυνη χειρουργική επέμβαση του ανώτερου γαστρεντερικού, ώστε να αφαιρεθεί το κόκκαλο.
  6. Έντερο: Ένα μικρό κομμάτι από οστό, μπορεί να σχίσει το έντερο και τότε είναι παραπάνω από επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.
  7. Δυσκοιλιότητα: Οφείλεται σε θραύσματα οστών. Το σκυλί μπορεί να δυσκολεύεται να ενεργηθεί για μέρες και αυτό οφείλεται σε κομματάκια οστών, τα οποία ξύνουν το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς κινούνται. Αυτό προκαλεί φριχτούς πόνους στον σκύλο.
  8. Περιτονίτιδα: Ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα, λόγω της δημιουργίας βακτηριακών λοιμώξεων στην κοιλιά που προκαλούν τα θραύσματα οστών τα οποία τρυπούν τα τοιχώματα του στομαχιού ή του εντέρου.